[ U FOLLOW ME..]

Tuesday, October 8, 2013

[ Nak berlakon tak? ]

::

"Hello Sandra, u nak berlakon tak?"


"Nak, nak, sapa hero I, sapa pelakon yang akan berlakon dengan I?"

"U akan berlakon sorang je Sandra. Sebab u memang diva, kita memang budget u sorang je berlakon. Kalau ada pon, kita tambah sorang je laki, dia berlakon kejap je kot, U la heronya!"

"Oo ye ke? Bagi skrip dulu la, i nak baca."

"Skrip filem u tu pun dalam lima pages je gitew. Senang nak hafal."

"Ha? Biar betui? Abis tu costume I plak mcm mana? Sapa designer, sapa yang akan buat?"

"Jangan risau, U punya costume pun dua set je..? Maybe boleh pakai koleksi peribadi satu set, yang lagi satu tu kami sediakan?"

"Mmmm filem bajet ke apa ni? I akan berlakon kat mana?"

"2 tempat je, kat indoor studio dengan tepi tasik? Nak tak? Nak tak?"

"Citer apa ni?"

"GRAVITY"


Haa mungkin tu la perbualannya yang berlaku antara Sandra Bullock dengan Alfonso CuarĂ³n selaku pengarah filem Gravity sebelum shooting start.

Tak kurang pulak itu perbualan aku dengan member aku sebenarnya selepas tengok filem tu lewat malam tadi yang hanya ada 4 org penonton je.

Ye la bukan malam minggu pon, orang sibuk nak g keja esok kan, lain la kitaorang yang jadual cutinya xmenentu ni.

Nak jadi citer, walaupun citer tu obviously hanya dua org pelakon je, aku tetap enjoy.
Maybe kalau masuk box office producer pon senang nk bayar bonus, bayar kat beberapa orang tenaga kerja n pelakon je hihi.

Part yang aku tak boleh blah adalah part last sekali ketika scene di tasik. Time tu aku mula berfikiran macam-macam hanya kerana kawan aku yang dah tengok awal citer tu kata...

"Ending dia tak best, aku tak suka and xpuas ati la, kenapa macam tu?"

Masa scene last tu, dalam fikiran aku la, daripada susah payah dia dari angkasa jatuh ke bumi, akhirnya si Julia ni akan dibaham buaya tasik! Dan mati! Seolah-olah no point dia bersusah payah sbb mati juga akhirnya.

Mungkin sbb tu la kawan aku cakap dia tak puas hati. Dan itulah yang menyebabkan ending dia tak best..

Scene akhir buat aku berdebar-debar lebih teruk kot berbanding scene2 lain hanya disebabkan itu, hahahaha

Macam mana la aku leh terfikir dia akan kena makan buaya hahaha

Mungkin sbb aku pikir hanya dia seorang sahaja pelakon, maka pelakon lain yg wujud adalah binatang!  ^ ^

So sapa yang tak tengok lagi leh la pergi menonton. Best jugak!







::

p/s:: tonton la wayang pada weekdays, senang dpt parking n senang dpt seat best!


Monday, July 15, 2013

[ iftar ]

::

Berbuka puasa seorang diri sepanjang ramadan pastinya tak mengimarahkan semangat bulan ramadan aku rasa.

Ntah kenapa bulan ramadan tahun ni xbanyak pula jemputan kawan2 yang nak ajak berbuka bersama. Kalau sebelum ni macam tak menang tangan.  Tu tak termasuk yang media punya majlis berbuka puasa lagi tu.

Mungkin tak de rezeki tahun ni aku nak berbuka bersama2 rakan dan juga family. Kekadang sedih juga bila makan sorang2, rasa mcm bukan bulan ramadan pulak. Mcm dinner ari2 biasa je.

Tapi kalu pikir balik ok jugak, xpayah susah2 nk pikir restoren mana nk jmpa kawan2.. nk kena datang pukul berapa, rushing2 kejar waktu berbuka pastu jenuh nak pilih menu.

Berbuka sorang pulak aku rasa lebih mudah, nak makan tang mana pun buleh, pukul berapa pun buleh. Agak2 tak sempat minum air je dulu, kang berenti mana2 terus je makan.  Jalan pon xjem, janji ada rezeki.

Hihi ok lah selamat berbuka, menu yg dipesan pon dah smpai. Lebih elok makan sekarang. Alhamdulillah..

::

p/s:: mungkin jugak sbb tahun ni berbuka sorang, sbb tahun depan berbuka berdua..! Eceh..

Monday, June 17, 2013

[ samun ]

KELANA JAYA-Ketika pulang keseorangan drp menonton wayang jam 240 pagi, kereta hosmet saya ditahan 4 lelaki melayu berkereta proton wira dengan memberi amaran kononnya kereta hosmet saya mengalami masalah.

Tanpa berfikir panjang, hosmet saya memberhentikan kenderaannya di bahu jalan di LDP dan cuba check keretanya. Dua drp penjenayah berkenaan turun dan berada berhampiran hosmet saya.

Menyedari tiada masalah, kedua-dua penjenayah terus menangkap dan mengarahkan hosmet saya duduk dibelakang bersama salah seorang daripada mereka dan kereta dipandu penjenayah berkenaan ke sebuah tasik.

Di tasik seoarang penjenayah lain membawa tali dan mengikat hosmet saya dan menutup matanya. Kemudian mereka bertiga bersama-sama kereta hosmet saya bergerak ke kawasan lain.

Dengan izin Allah kereta hosmet saya rosak di pertengahan jalan kerana dipercayai dipandu terlalu laju. Lalu kereta diberhentikan. Mereka menukar hosmet saya ke kereta wira tadi dipercayai mengekori dari belakang sejak tadi dan membawa hosmet ke kawasan perkuburan cina.

Di situ mereka memukul sambil menghunus pisau di leher. Mereka kemudian mengambil semua wang, ATM card dan pin number, beserta ipad. Tangan yang diikat kemudian dibuka dan kad pengenalan dipulangkan. Ketika cubaan melarikan diri, hosmet dipukul lagi.

Kemudiaan setelah urusan jahanam itu selesai, mereka beredar dan hosmet segera mendapatkan bantuan. Apa yg pelik sebelum beredar, penjenayah berkenaan dtg untuk memotong tali yg diikat kemudian menyerahkan kunci kereta hosmet. Kenapa ye? Bukan kah mahu samun kereta. 

Syukur tidak diapa-apakan. Cuma luka ditumbuk dimuka, bibir dan luka ringan di tangan dan kaki.

Empat penjenayah berkenaan lelaki melayu, seorang sudah berumur, manakala 3 yang lain adalah lelaki muda.

Nasihat saya, jika ditahan oleh kereta lain jangan berhenti, jika perlu berhenti di stesen minyak. Apapun kita tidak boleh menjangka malang yang menimpa. Ketahuilah semua yang berlaku penuh dengan hikmah tersendiri.

Apa diharapkan, penjenayah berkenaan dapat dikesan kerana wang di atm telah dikeluarkan di cawangan bank lain.

Thursday, March 14, 2013

[ tak suka lah ! ]

::



Oh saya memang bencikan perubahan pertukaran dan tak mengikut apa kehendak yang saya nak. Biasanya kalau saya nak benda itu begitu, saya akan jadikan benda itu begitu. Lambat atau cepat saya tetap nakkan begitu..

Berada dalam situasi selesa, saya tak suka ia berubah kepada yang lebih tak selesa. Saya rasa semua orang begitu, tetapi dan ramai juga yang boleh terima dan ikut kepada keadaan yang baru..

Oh kenapalah saya tidak begitu. 

Saya tak suka la..hari ini hari yang tidak menarik bagi saya..
Saya tak suka
Tak suka la..!


p/s tak semua benda yang kita suka kita dapat, tapi saya tetap tak suka.

Friday, March 8, 2013

[ WANITA ]

::

Kepada semua WANITA yang berada dalam hidup aku, aku ucapkan SELAMAT HARI WANITA sedunia..


p/s: wanita..engkau racun engaku juga penawar, wanita, kerana keistimewaanmu.

Thursday, March 7, 2013

[ Menuju Puncak ~ Broga Hill ]

::


"Menuju Puncak, Gemilang Cahaya, 
Mengukir Cita, Seindah Rasa,  
Menuju Puncak, Seindah Rasa, 
Impian Di Hati..." 
Haa tetiba lagu Akademi Fantasia kan? ~pening


Sebenarnya nak ceritakan pasal pengalaman dan berkongsi gambar-gambar kenangan dan pengalaman aku menuju puncak BROGA HILL.

Hasrat untuk panjat Broga ni dah lama ada since aku tahu pasal kehebatan menyaksikan matahari terbit dari puncak Broga.  Maka akhirnya berjaya juga memenuhi impian.

Ceritanya ~Gigihla bangun sewaal 4 pagi walaupun hari cuti. Dah 5 hari (Isnin-Jumaat) bangun awal, sabtu pulak bangun lagi awal. Masa bangun tu rasa macam nak cancel je plan nak g Broga tu. Sebab? nak lebihkan tido!

Tapi bila dah naik keta, ramai-ramai bergerak sekali, jadi seronok pulak. Disebabkan banyak sangat tempat persinggahan, last-last sampai lewat sikit je di kaki bukit Broga tu.

Sampai je tempat parking kereta dah ada banyak kereta parking. Maknanya ramai la akan berada di puncak bukit tu kan. Rupanya ramai jugak yang berminat nk panjat bukit Broga ni, Maybe sebab dah terkenal kot. Macam ada pesta pulak kat atas tu kan.

Disebabkan masih belum subuh, maka gelap la suasananya. Ramai dari kalangan peserta semuanya first timer, masing-masing excited la. Bawak barang macam2, macam nak berkhemah kat atas tu kan. Torchlight adalah benda paling penting. 

Fasa demi fasa, lereng demi lereng, pokok demi pokok, maka sampai la ke fasa yang menghampiri puncak. Masa dalam perjalanan tadi macam-macam la berlaku, banyak benda funny sbb melibatkan peserta 'kenderaan berat' hihi. Funny pun antara kawan2 je la yang paham pun..

Denai2 yang ada, dah mcm jalan biasa jadinya sebab dah ramai sangat panjat. 

Curam tu tak kurang banyaknya juga, salah langkah boleh jatuh gaung! Sampai tahap yang curam, aku sedikit tidak yakin sbb macam misi mustahil la plk, takde pokok utk sokongan memanjat. Tapi bila tengok member yang 'berkenderaan berat' tu boleh, kenapa aku tak boleh kan. Memberi motivasi sangat kan.


Akhirnya berjaya jugak sampai puncak! Seronok sangat. Pasal matahari yang nak terbit ke tak, tak pula aku hirau. Tetiba je matahari dah ada..but still menarik la. Sampai je atas tu dah ramai gile orang sampai. Dioarang ni bangun tido kul berapa la agaknya? 

Yang pasti ini kali pertama kau buat aktiviti Hiking ni, walaupun dah ramai orang buat aktiviti ni. Ada yang panjat Gunung Naung la, Kinabalu la, aku setakat Broga ok la what. Yang penting aktivitinya menyeronokkan. Tapi oleh kerana aku ni agak takut kepada gayat, so tak berapa sesuai la sangat aktviti ni kot.

Tujuan nak naik atas Broga pun sebenarnya sebab nak ambik berposing je pun. Katanya lawa bila ambik gambar atas tu. Tapi memang lawa pun. Pulak tu kami bawak fotografer yang profesional dan memang suka ambik gambar orang..Dia plak tak suka diambil gambar. emmm memang sesuai sangat la tu..ok sangat la kan. Thanks Aiman.. ;p


++ Iklan Promote Aiman ++ 

"Aiman ada company nama PELANGI PUTIH. Dia buat fotografi dan videografi guna kamera DSLR, so sapa yang nak buat aktiviti lasak, nak dirakamkan dan didokumentasikan, boleh la hubungi dia. Majlis kawin pun sangat la boleh. Klick kat link tu ye. Ni plak CONTOH VIDEO hasil kerjatangan kompeni dia."
++ Ends ++


Masa turun tu ada sekumpulan budak2 belasan tahun ni sedang memanjat dengan hanya menggunakan selipar Jepun je..Apakah?

"Kami dah biasa la pakcik!"

What?? Pakcik???? 
hahahaha nasib dia bukan refer kepada aku! 
Semua orang terbahak2 gelak!
Ikut kan hati, pakat ramai-ramai tolak je budak2 tu ke dalam gaung! Puas ati hahahaha

Dan ini dia, pic-pic yang menarik (tangan kat bahu mata ke atas) Pic semua ni adalah hasil daripada sentuhan dia jugak. Aku memang suka!! (Sila abaikan aksi pelik-pelik sebab itu tuntutan kepada pose yang diinginkan!) 













 p/s: kadang kita di puncak, kadang kita di lereng, ok itu je..tak de kaitan kan? memang la hihi

[ oh saya memang tak suka subjek sejarah ]

::

Oh daripada tingkatan satu lagi aku memang tak suka subjek Sejarah. Bagi la guru ke cikgu cemerlang sekalipun, aku tetap tak suka. Ye la buat apa nak tahu perkara yang dah lepas. Past is Past. Hahaha tapi katanya kalau tak belajar daripada perkara sebelum ini macamana nak jadi hari ini kan.

Dalam kelas, walaupun yang budak yang bijak Sejarah kata subjek ni memang best sebab mudah sahaja dapat A. Katanya dengan menghafal, anda pasti berjaya. Masalahnya aku tak suka nak hafal sbb malas nk ingat semula.

Buat la 'mind maping' berbentuk awam kumulunimbus ke, awan sirus ke apa ke, tetap tak beri apa2 effect pada aku, meskipun pelbagai warna digunakan.. sorry! Akhirnya, PMR aku dapat C, SPM aku dapat 5C!


Yang menjadi masalah, aku kena buat sesi interview bersama dengan sejarahwan negara, Tan Sri Khoo Kay Kim, sebab isu Kesultanan Sulu. Kes macam ni tetiba naikla kan. Gelabah la aku sekejap. Pastu mula la aku buat research dan mula membaca satu persatu. Tp seperti biasa, baru beberapa perenggan dah malas.

Tiba time dengan Khoo Kam Kim tu, aku memang rasa kecil dan agak malu kalau-kalau soalan aku tu tak melambangkan kecerdikan dan pengetahuan aku pasal SULU mahupun penubuhan Malaysia melalui Suruhanjaya Cobold tu.. Tapi macam biasa, aku akan berlagak buat-buat pandai. hahaha

Akhirnya aku berjaya juga siapkan dan yang bagusnya dapat jugak la ilmu  sikit-sikit. Tp malangnya ia tak membantu untuk aku suka kepada SEJARAH. konsepnya no turning back!

Laporannya kalau korang nk baca, boleh la click DISINI 'Malaysia perlu ada kekuatan Sejarah- Khoo Kay Kim.' Mungkin boleh membantu anda yang tak suka Sejarah jugak. 






p/s: dulu pernah gila lagu "Sejarah Mungkin Berulang" kumpulan NewBoyz hihi.

Tuesday, January 29, 2013

[ Top 5 : Wartawan Penyiaran News TAK SUKA ]


::




Sepanjang hampir 5 tahun bergelar Wartawan Penyiaran di beberapa buah syarikat TV, Web TV, Kabel TV~walaupun masih hado dan biasa-biasa sahaja, aku nak menggariskan Top 5 perkara yang aku rasa semua wartawan penyiaran tak suka.

Pandangan aku hanyalah sekadar pandangan. Kalau ada wartawan lain yang tak 'bersependapatan' dengan aku lantak la kan. Pedulik hape. Korang tulis ar sendiri apa yang korang tak suka kan. hihi

5 perkara adalah yang aku bagi ni adalah tidak mengikut kedudukan rating PALING TAK SUKA ke apa ke. Sekadar elemen TAK SUKA sahaja.

1. Responden Tak Banyak Cakap

Paling tak suka bila kena dapatkan reaksi daripada orang awam /orang ramai berhubung isu berbangkit. Bila kita tanya, dia jawab sepatah-sepatah je. Soalan wartawan punya la panjang siap dengan explanation dan contoh-contoh jawapan yang diperlukan lagi, tapi dia tetap jawab, " Aah..Betul la tu", "Setuju", "Tak tahu la" dan tak kurang yang hanya mengangguk!. huh Dan kerana untuk TV, jawapan-jawapan macam tu memang la tak akan masuk TV la. Iye la, belum sempat nak show nama, dah abis jawab. Ada juga yang tak kurang yang malu-malu nak jawab, tp jawab jugak. Tp jawabnya 'No Komen'.. artis kah kawwww?!




2. Responden Banyak Cakap

Berlawanan dengan sebelum ini, ada responden lain pulak yang banyak cakap. Ni pun wartawan Tak Suka jugak. Terutama kalau yang jawab tu datang daripada Menteri-Menteri dan VVIP. Bukan apa, kadang-kadang time kita tanya soalan tu adalah time kami berebut-rebut beraksi ala pemain rugby dengan wartawan-wartawan yang nak 'menjolok' responden. Pastu jawapannya berjela-jela. Susah nak mencelah dengan soalan lain, dan jawapan yang berulang-ulang dan sama malah ada juga yang pointless.. Lenguh tangan nak pegang mic sementara nak tunggu dia abis cakap. Ada yang terpaksa tukar-tukar tangan sebab time-time tu muscle-muscle lengan tetiba dah naik macam body builder!


*Gambar tiada kaitan dengan penulisan


3. 'Anugerah' Wartawan Faveret

Menjadi wartawan 'feveret' (feveret lah sangat) oleh bos-bos anda adalah perkara lain yang wartawan tak suka. Feveret kaki kipas lain, ni feveret yang asyik-asyik kaw je kena pergi assignment. Dari pagi ke tengah hari ke petang hingga ke malam, nama kaw je asyik naik dan dipanggil suruh cover assignment itu dan ini, padahal time tu tengah sibuk siapkan assignment lain termasuk SPECIAL REPORT. Daripada desk Crime, Politik, Human Interest, Follow Up Issues, Retis, even Sukan pon kaw kena. Dalam sehari kalau kena 2 assignment tu adalah perkara biasa buat Wartawan Feveret. Alasan bos mudah, kaw berpotensi, kaw sangat bagus, kaw pandai tulis stori, kaw patut bangga bos pilih kaw, tu tanda bos percaya kan kaw..Kaw Kaw dan Kaw..Homaigad! TAPI time KPI, dia cakap kaw tak bagus..! Pengsan!




4. Oh Kerajaan

Bila ada urusan atau sesi interview tertentu melibatkan orang Gomen (Kerajaan), terlalu banyak prosedur tertentu malah birokrasi yang melampau walaupun sekadar mahukan 'Ucapan Selamat Hari Raya!' Setiap kali nak adakan sesi interview, kita buat panggilan nak deal dengan responden, jawapan dia "Encik kena buat surat encik.." itu jawapan yang malas aku nak dengar. Asyik-asyik kena buat surat. Bukan nak interview je. Nak ambik visual pun kena macam tu. Dah la nak mendapatkan maklumat satu hal, macam-macam birokrasi pulak kena follow. Kalau lepas send surat tu terus leh buat interview takpe, kena tunggu sehari dua, malah kekadang berminggu-minggu..last-last pas tunggu tak boleh diinterview.. 




5. Kerja Time Orang Cuti

Haih..mengeluh dulu boleh tak..? Oleh kerana ini adalah NEWS, maka setiap hari lah kena ada pekerja yang bekerja untuk RUN the News. so disebabkan itu, hari raya ke, deepavali ke Merdeka ke, Tahun Baru ke even HARI BURUH pun wartawan kena kerja. Ayat yang dah biasa sangat dengar daripada mereka yang bukan dari kalangan seindustri ni adalah "Woi, Bangla pun cuti hari ini okay..!"  Tu la pasal. Kalau dah bertekad nak jadi wartawan ko terpaksa terima la kan. Walaupun cuti boleh diganti tapi kebiasaannya time cuti-cuti umum macam tu adalah waktu yang sesuai bersama-sama family dan bersosial bersama-sama rakan-rakan lain. Orang sibuk beraya rumah sedara mara, ko sibuk kipochi umah terbuka orang lain. Orang sibuk celebrate New Year dengan bunga-bunga api, ko bergegas ke sana ke mari cari visual. Orang Thaipusam ko pon sibuk gie Batu Caves. Orang berbaju raya cantik-cantik berjalan-jalan, ko berbaju raya kat opis je..





p/s:: Ustaz Azhar kata, walaupun ko xsuka solat, malas nak solat, ko kena buat jugak, ikhlas ke xikhlas kena buat sbb itu WAJIB dan memang kerja kaw.



Monday, January 21, 2013

[ hantu di UiTM Lendu ]

::

Belum pun habis Fenomena LISTEN, kluar plak macam-macam cerita Hantu kat UiTM Lendu, Melaka. Kalau kita baca memang best la kan Pasal Tasik Tun Fatimah katanya selalu time Maghrib suka bersiar-siar kat situ, so jangan lalu, nanti kena rasuk dan histeria bagai....so sapa la yang tak suka dengar cerita-cerita pengalaman budak asrama yang jumpa hantu dan sebagainya. Junior2 yang baru masuk sangat la suka dengar kan..gebang abang-abang and hakak-hakak diaorang kan.

Even aku masa dok asrama dulu-dulu pun menerima cerita turun temurun senior yang tak abis-abis cerita kat semua junior diaorang, paling tak boleh lupa, time malam minggu dok asrama, tak de dok buat apa, kengkawan baik semua apa lagi berkumpul ramai-ramai adakan sesi cerita hantu..! 

Dok ramai-ramai kat katil mana-mana yang dirasakan paling menyeramkan, tutup lampu dorm semua, then mulakan cerita hantu satu persatu..thrilled giler wei. Time tu macam2 jenis dan cerita hantu keluar, paling tak boleh blah, ada cerita hantu yang sama tapi versi lain-lain..

Dan... yang paling aku ingat sekali cerita hantu lubang jamban ! haha ada wei.
Hantu tu akan menyerang time kita berak...euwww tak sesuai..Hantu Taik
Katanya time kita berak nanti, time tu tangan akan keluar dari lubang jamban terus tarik kita masuk dalam jamban..muat ke? size2 aku pun tak muat apatah size lain-lain yg besar dari aku? apa kejadah hantu camtu kan..?
Dan menurut sumber katanya pernah terjadi, sampaikan polis cari dalam lubang tahi pun tak jumpa, misteri sungguh hantu tahi!

hahaha tp time tu akal budak2 sangat, so time berak pun, sedia dok tgk,teringat-ingat citer tu, kot2 tetiba kluar sungguh tangan hantu yang didakwa berbulu lebat tu.. tak ke naya! hihi hantu ke gorila wei?

Berbalik kepada cerita hantu UiTM Lendu tu, aku tak baca banyak versi pun, malas nak research kan, cuma versi kontroversi penulis, si Ruzanna tu je aku baca, itu pun dah delete..Kesnye si penulis ni just menulis cerita yang dia dengar dari kawan2 dia pasal hantu-hantu kat UiTM tu, since dia pun belajar kat situ. So dia muat naik (BM katanya) kat blog dia. Ada salah satu ceritanya adalah berkisar ramai student kena rasuk dan kena pukau. Then bila citer dia tu best, ramai yang tweet, copy link, and paste kat fb bagai..maka cerita tu tersebar luar la kan, dah kata dunia tanpa sempadan..sampai lah sehingga lah timbul kontroversi dan menjadi2 kat laman media baru ni..

Bila dh kluar citer macam2, student ni dikatakan kena warning dengan pengurus asrama kolej. So sebagai wartawan, aku pun kena follow up case ni..betul ke citer hantu tu? betu ke penulis dia kena sound? so akhirnya dikatakan citer2 tu tak benar dan hanya cakap2 kosong dan cerita2 kosong yang didengar dari orang lain disampaikan kepada ke orang lain..

Tak pasal-pasal nak tulis blog je, dia kena panggil dengan orang Hal Ehwal Pelajar HEP universiti dia. Kalau ikut kan sekadar blog je pon..penulis pun katanya xsangka akan menakut2 kan orang lain, termasuk mak bapak student kat situ..motip sangat!

Berikut ni link kepada laporan yang aku buat tu. 'Hantu Lendu'. Nak tahu apa Ruzanna ni cakap leh baca kat blog dia. Ruzanna.

So, sama la case cerita hantu aku zaman-zaman sekolah asrama dulu-ada cerita hantu yang sama, tp cuma ditokok tambah versi maka jadi la versi hantu yang berbeza ikut penglipur lara masing-masing. Kalau yang memang Johan Bercerita Peringkat Negeri yang bercerita, of course la cerita dia lagi best daripada Johan Bercerita Peringkat Dorm Asrama Sekolah je..haha.

Ada masa nanti, aku plak nak cerita hantu yang aku bersama-sama kawan aku dengar, time kitaorang kat asrama dulu..Dan hantu paling banyak dicerita semua berlaku kat dalam toilet.. ye la kan toilet tu kan tempat syaitan bersepah-sepah dok lepak, haruslah banyak hantu..

emm ada masa aku citer, mesti best kan.(verangan best) Yang paling best hantu yang kacau kawan aku kat bilik basuh..

seremmmmmm!

::

p/s: mak pesan sebelum tidur basuh kaki, kalau tido ramai-ramai jangan tido tengah-tengah. Hantu kata yang tepi aku langkah, yang tengah aku ambik..!




Wednesday, January 16, 2013

[ Bawani Oh Bawani, Listen (10x) ]

::
Menurut Bernama, Pelajar perundangan yang terkenal melalui klip video “Listen,Listen,Listen” yang merebak pantas, Bawani K.S. akan mengadakan sidang media di ibu pejabat Socialist Party of Malaysia di Brickfields pada Jumaat ini. Kerlas ko Bawani, terus glamor siap nak buat PC ( Sidang Media ).

Macam2 la, bila ada kaitan dengan politik cepat la berita tersebar dan jadi popular..Malaysia ni hidup bersandarkan politik semata-mata ke..?

Bawani katanya memuat naik tweetnya pada jam 2.39 pagi pada Selasa: ““Dear all, I’ll having PC reg this hot topic #Justice4Bawani #SharifahZohra #FreeEducation this friday 18/1, 10am at @partisosialis HQ.” pada jam 10 pagi pada Jumaat di @partisosialis HQ).Menurut laman web Socialist Parti Malaysia, Bawani adalah ahli parti berkenaan.

video asal Bawani

KUALA LUMPUR — Satu klip video Presiden Suara Wanita 1Malaysia didakwa memperbodohkan seorang pelajar di hadapan sekumpulan mahasiswa di sebuah forum dimuat naik keYouTube minggu lepas telah merebak pantas dalam kalangan ramai pengguna alam maya.
Dalam klip selama kira-kira 24 minit itu memaparkan keangkuhan Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin bertutur di Forum Suara Mahasiswa “Seiringkah Mahasiswa dan Politik” di Universiti Utara Malaysia di Sintok, Kedah pada Disember lepas.
Paling menarik perhatian adalah cara Sharifah Zohra yang tidak setuju dengan pendapat seorang pelajar yang dikenali sebagai Bawani K.S. merampas mikrofon kemudia berkata “listen” (dengar) sebanyak 11 kali.
“Listen,listen, listen, listen, listen, listen, listen, listen, listen, listen, listen. When I speak, you listen’, ‘jangan samakan negara lain dengan Malaysia’. Kalau nak samakan dengan negara lain, apa yang kamu buat di Malaysia, go to Cuba, go to Argentina, go to Libya because all the students in this hall are happy with whatever the government does for them!
“You must understand what is democracy, you must understand – what is perhimpunan lebih dari 3 orang di sesebuah tempat’..‘Animals have problem’…‘kucing ada masalah’…‘anjing boleh menggonggong’…‘lembu kambing ada masalah’….‘kita manusia lebih rakus daripada ikan’…‘and you tau tak binatang apa yang paling banyak sekali masalah?’…‘pernah makan shark finn?’ atau ‘you are very much to go to another university’..” kata Sharifah Zohra.
Segalanya tercetus apabila Bawani yang berdiri untuk membincangkan dan menyuarakan keputusan mahkamah tentang Bersih dan soalan mengapa Malaysia tidak mampu untuk menawarkan pendidikan percuma seperti negara-negara lain.
Ramai memberi komen penuh sindirin menyelar keangkuhan Sharifah Zohra melalui Facebook dan Twitter.
Bahkan pengarah filem dan rapper kontroversi, Wee Meng Chee atau lebih dikenali sebagai Namewee telah memuat naik klip versinya sendiri Namewee Tokok (009 Listen) dan versi rap mempersendakan Sharifah Zohra ke dalam akaun Facebook dan Twitter beliau pada hari ini.
Sementara itu, pemimpin Umno termasuk Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Saifuddin Abdullah dan ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin juga berasa video itu memalukan.
Khairy memuat naik mesej dalam menjarakkan diri beliau daripada dikaitkan dengan Sharifah Zohra.
“And on UUM issue. Please #listen to me: This Jabeen lady DOES NOT represent BN! Sekian,” said Khairy.
Naib Presiden Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Nasional Nur Afifah Abdul Rahman menyatakan rasa kesal Sharifah Zohra memperlekehkan kebenaran seorang mahasiswa bersuara.
“Saudara Bawani tidak wajar diaibkan di hadapan khalayak sementelah dia memberi pendapat dengan wadah yang disediakan sendiri oleh program terbabit,” katanya.
Dalam reaksi balasnya melalui Facebook akaunnya pula, Sharifah Zohra memuat naik mesejnya berbunyi :”“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and then beat you with their experience.” (Jangan berbahas dengan orang bodoh. Mereka akan membawa anda ke tempat mereka dan kemudian mengalahkan anda dengan pengalaman mereka.)
Dua akaun Facebook diwujudkan – Skuad Wonderpets 1Malaysia – SWiM dan Mahasiswa Benci Zohra Syed Jabeen – Pengerusi SW1M.

video remix ni memang best..!

Dan Respon ni plak aku sangat suka

~Pendidikan percuma, itulah topik asas yang dibangkitkan oleh Bawani ketika perbuatan bertanyakan soalan yang bagi saya bersifat agak provokasi kerana tiada adab di dalamnya. Ingat, kelembutan dalam suara, kesopanan dan nada yang bersahaja adalah salah satu adab dalam berhujah. Kalau sudah terjerit sana dan sini, itu bukan di namakan adab. 

Tetapi, kami difahamkan bahawa sebenarnya Sharifah itu hanyalah moderator dan program yang ada di UUM bukanlah panelis yang dilantik. Pada saat ikrar dibacakan, itu sudah penghujung majlis dan majlis berkenaan tidak ada menyentuh langsung soal politik.

Sharifah juga harus dipersalahkan. Saya tak tahu kenapa dia bercakap mengenai soal binatang dalam penghujahan. Tapi itu bukan persoalan kami. Andaikan kami pada admin SSTDMM, berdiri di hadapan situ. Mungkin ini hujah kami untuk menjawab soalan Bawani. Bawani membawakan negara-negara seperti Cuba, Argentina, dan Brazil, negara dunia ketiga yang sedang membangun yang menjalankan pendidikan percuma, dan kenapa Malaysia tidak mampu untuk melaksanakan pendidikan percuma? Namun, belum sempat Bawani menghabiskan hujahnya, terus Sharifah memotong. Ini juga merupakan salah Sharifah pada hemat saya.

Tetapi saya juga difahamkan yang Sharifah terpaksa memotong kerana kesuntukan masa program. Bawani pula bertanyakan selepas waktu program. Ini yang dianggap sebagai sejenis provokasi kerana sepatutnya soalan itu ditanyakan kepada panelis, bukannya moderator.

Berbalik kembali kepada topic perbincangan kita, apa yang perlu dijawab oleh Sharifah? Pertama, Sharifah harus menggunakan ayat ini, “Tiada apa yang percuma di dunia.” Memang pendidikan percuma, tetapi ada bayarannya untuk dapatkan sesuatu yang percuma. Analogi yang sesuai umpama beli sesuatu produk, kita dapat free gift melalui pembelian kita. Sama juga dengan isu ini, pendidikan percuma, tetapi rakyat harus membayarnya melalui mekansime yang lain.
Sebagai contoh, CUKAI. Untuk pengetahuan, Cuba dan Argentina merupakan negara yang lebih miskin daripada kita. Tanyakan kepada mereka sama ada bagaimana dengan pembangunan di negara-negara berkenaan? Bagaimana dengan keadaan di negara berkenaan.

Saya ambil contoh, Argentina. Memang pendidkan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelahar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam university. Satu daripada sembilan orang pelajar di Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?

Brazil. Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni:

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes."

Kenyataan di atas ialah datang daripada orang Brazil sendiri. (sumber: http://thebrazilbusiness.com/article/the-16-most-common-brazilian-taxes)

Mari-mari menjelajah negara nombor satu dalam sukan bola sepak ini. Lagi artikel yang merungut mengenai hidup di Brazil yang sangat tinggi dengan cukai. Mereka memberi tajuk kepada artikel ini dengan ayat ini:

" Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"
(sumber : http://thebrazilbusiness.com/article/everyday-taxes-in-brazil-ipva-iptu-and-iptr)
Bandingkan dengan negara kaya pula? Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Nampak kana da benda yang perlu dibayar?

Turki? Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya.

Finland? Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?

Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawini sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi? Ini hanya pandangan peribadi saya. Kalau ada apa yang salah, atau anda ada cadangan yang lain, sama-samalah kita kongsikan. 


Panjang entry kali ni. haha

::

p/s: penah lantang bersuara seperti Bawani, masa meeting selepas election majlis tertinggi SISDA di UiTM Merbok, Kedah.

Wednesday, January 2, 2013

[ sedeh ar ]

::

aku baru pikir nak hubdate blog dengan entry pasal new year and birthday aku.
aku bercadang nak upload video anak sedara aku nyanyikan lagu hapi birthday kat aku semalam..
sekali video tu dah terdelete, terus takde mood....sedeh ar..!

kbai


::


p/s: pernah terdelete pic raya family yg sedondon semuanya..lagi sedeh