[ U FOLLOW ME..]

Saturday, October 6, 2012

[ CM- Cinta MONYET ]

::

Mendengar sahaja segmen Suria Cinta di Suria FM sahaja sudah buat aku tersenyum sorang-sorang dalam kereta. Mana tak nye, suara DJ untuk segmen tu, si DJ Lin memang buat aku nak gelak dan kadang-kadang menjadi ejekkan kawan-kawan aku. Tu sbb la aku suka tersenyum sorang-sorang bile dengar segmen tu, aku akan teringat ejekan kawan-kawan aku yang masing-masing cuba meniru suara DJ Lin. Masalahnya ada yang buat sebijik macam suara dia! ketawa lagi.

Mintak maaf sebutla, actually aku tak suka. Geram n sakit ati jugak kekadang..Dengar je suara dia yang ala-ala manja tak manja, control cun and dengar tak dengar tu aku rasa macam dia buat-buat je. Dan tak boleh lupa sampai aku boleh mendengar dia menelan air liur! Adehh.

Awal-awal dulu aku bayangkan masa dia kendalikan segmen tu, dia bercakap sambil baring-baring atas tilam untuk dapat mood macam tu..euwww..macam mintak lempang pun ada. Asal masuk je part dia bercakap aku terus tukar channel radio lain. Paling tak boleh blah time dia bacakan puisi cinta pendengar..Adoiyaiii !!! 

Tapi tak dinafikan aku suka segmen tu disebabkan lagu-lagu pilihan DJ tu memang best. Mengimbas kembali zaman-zaman aku muda remaja, berjerawat batu, berambut belah tengah masa kat sekolah menengah dulu!! 

Adalah satu hari tu aku terdengar seorang mamat pemanggil ni, dia cal DJ Lin menyampaikan bait-bait rindu dan cinta pada kekasih dia. Katanya dia amat merindui dan mencintainya, dan dia sering terbayang-bayang wajah aweknya tu dan tido tak boleh lena. Seterusnya dia berniat nak melamar awek dia untuk buat jadi isteri!! 

Pastu DJ Lin dengan suara perihatin dan manja-manja dia bertanya,
 " Ooo dah lama ke berkenalan sampai nak melamar itew? "
Sekali dia jawab, 

"Kami tak pernah berjumpa lagi dan hanya baru tiga bulan kenal melalui Facebook! "
Oh My God, Masyallah apa kejadah tetiba nak kawin??!! 
Hahahahah aku apa lagi tergelak-gelak sorang-sorang dalam kereta dibuatnya. Adoiii.

Ada satu malam lain tu pulak, seorang pemanggil perempuan buat panggilan sebut benda yang sama jugak, rindu, sayang, cinta dan sebagainya la. Biasala adat bercinta rindu randa.  aku paham. Tapi ayat terakhir dia yang aku ingat sangat tu. 

" Saya akan tunggu awak sehingga awak selesai LATIHAN KHIDMAT NEGARA nanti, pastikan saya orang pertama awak jumpa sebab saya sangat merindui awak..!" 
"Dan insyaallah saya hanya akan menjadi isteri awak seorang sahaja! Tambah dia.
The??? Konfiden! Baru nak lepas PLKN dik, sabar la skit..awal nor perancangan dah nak kawin tu. 
Adik tak tahu lagi dunia pekerjaan ni, susah payah nak mencari duit, nak cari kerja pun susah sekarang dik nun..Adik punya eputusan SPM pun tak kluar lagi dik oii. Masuk universiti dulu la..baru merancang kehidupan adik...haihhh Cinta Monyet nih!

Dan seperti biasa DJ Lin tu layankan aje budak-budak sekolah tu dengan kata-kata sokongan, lagaknya seperti DR LOVE..!

Dan bercakap soal CINTA MONYET, aku rasa aku jugak pernah laluinya. Ghee ghee. Tapi tak la seteruk anak muda sekarang ni kot. Ala-ala cinta-cinta dan rindu bagai. Seingat aku masa tu sekitar tahun 1996. Aku baru di tingkatan 1 dan bersekolah asrama di Teluk Intan. Tapi dia tu tak dok asrama. Kat bawah ni aku tunjukkan gambar 'awek' aku masa zaman sekolah menengah rendah dulu..

[ masa ni kawan-kawan aku cakap muka kitaotang seiras..ada jodoh la kan]

Cun tak..? Aaa nama dia NURSYAFINALIZA SHAFIE. Oleh kerana time tu orang sibuk nk glamorkan nama sendiri, aku pun menglamorkan nama awek aku sebagai 'ALIEZ' hasil daripada huruf-huruf yang ada dinama dia. Kononnya hanya aku je leh panggil nama tu.  Dan yang penting kami ada nama gabungan. Kami namakan diri kami sebagai..
 'ALIEZMIE' 
hahah kau hadooo?!

Secara ringkasnya permulaan hubungan cinta monyet ni bermula dari seorang budak lelaki dalam kelas dia yang nak kenal dengan dia. Dia ni pon tipon si Aliez menggunakan talian tetap kat rumah dan cakap nak kenal. Bila Aliez tanya ni sapa, dia terus gelabah tak tau nak cakap apa dan malu nak ngaku dan sebut nama sendiri sbb satu kelas, maka dia main petik nama aku yang sememangnya berlainan kelas dari Aliez tanpa pengetahuan aku. Aku masa tu kelas Rancangan Khas Agama hokay. Pergi kelas bersongkok u ! Alim sangat.. ~Mata ke atas tangan kat bahu'.

Masa form 1 dan 2 aku adalah sesi petang. Selepas Pendidikan Jasmani kelas aku, yang kebetulan sama dengan kelas Aliez, Aliez panggil aku untuk berjumpa. Aku terkejut gak la sbb ada awek nk jumpa aku kan. Tp memang la takde nak heran apa sangatkan sebab memang ramai yang nak jumpa aku sebelum-sebelum ni. Ada yang nk ambik aku jadi adik angkat la, abg angkat la..nak berkenalan la, maklumla muka jambu mata sepek ala chinese look, ramai la orang nk kan, morang fofular la katakan~matilah.



[ hihi ]

Tapi kali ni lain, jumpa belakang dewan sekolah tau, dan dia tanya pasal betul ke aku nk berkenalan dengan dia? Aku terkejut la, selalunya orang nak berkenalan dengan aku adalah.. Bila masa plk aku tipon dia, nama pon aku tak tau, inikan pulak nak telefon. Tapi yang pasti aku kenal la si Aliez ni. Pelari pecut wakil sekolah ni. Gile terkejut. Dia pon terus terkejut dan heran. Then sejak kejadian tu, aku terus berkenalan dan ada no tipon dia. Tapi no tipon rumah la. Masa tu mana nak ada handphone. Setiap sabtu ahad tipon, dok asrama  la katakan. Weekdays susah nak tipon. Makan hati la budak yang tipon tu, last-last aku yang dapat. kah kah kah ~gelak syaitoonn.

[ni pic belakang Dewan Kuliah ]

Perkenalan aku dengan Aliez akhirnya sampai ke satu tahap yang orang panggil bercinta la kot. Masing-masing tulis-tulis surat pakai kertas-kertas bunga, bersampul surat bunga-bunga (beli kat kedai ACAI depan sekolah ataupun beli kat Shooping Complex yang namanya FAJAR kat Teluk Intan). Masa tu pen pun mcm-macam kaler ada. Ada gak kami saling bertukar-tukar lagu cinta melalui surat. Surat biasanya di passing time rehat or time nak balik sekolah. Tapi tak sampai tahap bubuh bedak! Erk..





[ Bila bg pic, mesti nak kena tulis kata-kata belakang pic ]

Sebut pasal tukar-tukar lirik lagu tu, seingat aku kami dah bertukar 12 lagu..Antara lagu dia apa ye? mmm Manisnya Senyumanmu- ELITE, I Miss U Like Crazy-The Moffats, Jawapan Kasih- Amy Mastura dan sebagainya. Aku pernah rakamkan semua lagu tu masuk dalam kaset dan buat cover kaset walaupun hanya fotostat dan kasi kat dia and aku simpan satu hahaha.

Paling tak boleh lupa, sepanjang perkenalan, ALIEZMIE masing-masing kami ada DIARI sendiri dan kami akan bertukar diari setiap hari ISNIN dan JUMAAT. So setiap hari kami akan menulis tentang apa yang kami buat sepanjang hari. Bile time tukar diari, aku berpeluang tahu apa dia buat sepanjang seminggu tu bila baca apa yang dia tulis dan sebaliknya. Pastu hari berikutkan kami akan tulis lagi dalam diari yang ditukar tu dan akan bertukar tangan plak pada hari Isnin bagi aktiviti hujung minggu plak. Sweet kan?? haha so kami tak perlu selalu nak telefon untuk tahu apa yang berlaku sesama sendiri. Ye la dulu mana nak sms bagai kan.

Yang penting, kami ada anniversary gak tau. Tapi disebabkan dia dan aku ala-ala alim ulamak gitew, kami tak panggil hubungan kami percintaan, sebaliknya panggil  dia 'PERKAWANAN' erkk apakah..?!! Ni idea dia la ni, aku ok je kalau nak panggil percintaan. Dia yang tak nak. Patutnya persahabatan la kan? ni tak PERKAWANAN. Ramai kawan aku pakat gelak tp memahaminya Haihhhh.

So setiap kali birthday ke, anniversary ke sure la dapat hadiah kan. Hadiah dia tak la mahal kan sbb time sekolah. Setakat keychain, frame gambar, mug, dan aku rasa sampai sekarang aku masih simpan semua tu termasuk surat-surat dia..! Time puasa dan raya pulak dia mesti buatkan aku Coklat Cake dan bagi kat aku selepas sekolah. Sweetttttt..!


[ Pengawas Sekolah ni, aku pun.. ^.^]

Hubungan aku dengan dia akhirnya sampailah ke Tingakatan 3. Time tu semua dah tahu couple masing-masing kat sekolah tu. Sehinggalah keputusan PMR keluar, ALIEZ tak silap aku hanya dapat 4A je. Sedangkan dia sebelum ni dalam peperiksaan tahunan dan percubaan  PMR sangat la cemerlang dan menjadi antara pelajar paling pandai dan tergolong dalam target student untuk dapat 8A. Tak tahu kenapa. Masa ambik result tu aku sempat la jumpa dengan dia bertukar-tukar slip result PMR. Dan sebelum tu aku ada ternampak dia menangis sbb tak dapat 8A. 

Keputusan aku? Aku pun sedih jugak la sebab target dapat 6A sebaliknya dapat 2A, 6B dan 1C~Bahasa Inggeris. Aku lebih sikit subjeknya dari Aliez sebab ambik Bahasa Arab..!

Sejak daripada result PMR tu, aku dah mula tak contact dan renggang dengan Aliez sbb aku dapat tahu mak dia marah kat dia sbb sibuk nak bercinta dengan aku smapai tak dapat 8A.  So mak dia tak bagi bercinta ke, berkawan ke, sampaila habis SPM dan SPM result kena gempak. Aku pun masuk sahaja tingkatan 4, aku berhijrah ke Sekolah Menengah Teknik Taiping~sambung belajar dalam bidang Kejuruteraan Awam pulak. Kononnya nk jadi Engineer. 

Cinta Monyet aku akhirnya berakhir di situ dan tak berhubung sehinggalah aku mula bekerja pada tahun 2008. Masa tu pernah call dia selepas dapat no tipon daripada kawan, tapi dengarnya dia dah bercouple dengan kawan satu kelas dia masa form 4 dulu-(bukan yang dulu tu). Nama couple dia tu lebih kurang dengan nama aku. Aku HILMI dia HALMI. Walaupun aku cuba pancing dia balik dengan cerita-cerita dulu aku dengan dia, tapi nampaknya dia  dah tak interested. 

So aku pun tak nak kacau dia dan terus lost contact semula. Tapi sekarang 2012, aku dengar cerita dia sekarang adalah Pendidik bagi subjek Sains dah pun berkahwin dengan mempunyai anak dua orang..Selaku ex-CM dia, aku doa aku semoga dia berbahagia bersama pasangannya. Dia katanya bukan berkahwin dengan HALMI tu, sbb HALMI dah kawin dengan orang lain. Maybe Aliez kawin dengan kawan satu universiti dengan dia dulu kot. Wallahhualam.


[ Kalau nk tau, ni satu-satunya pic kitaorang berdua. dia dok betul2 belakang aku..then lelaki sebenar yang berkenalan dengan Aliez adalah lelaki yang paling kiri barisan belakang sekali ...hihihi ]

::


p/s:: Selalu baca diari lepas makan tengahhari atas katil.