[ U FOLLOW ME..]

Thursday, August 2, 2012

[ ABNxcess ]




:: Xcess For All


itu la temanya..tema apa? Tema tempat keja baru aku la..so far...'ALL' tu tak dapat-dapat lagi nak mengekses la untuk tengok saluran televisyen baru ni..selepas tumbuh macam-macam tv sebelum ni macam AL-HIJRAH and WBC..ni kira tv baru yang last akan muncul kat Malaysia ni..Najib bagi chance ar, ni kira lesen terakhir katanya. Kalu nak cerita sikit pasal TV baru ni, aku leh la citer sikit sbb nak tahu banyak memang tak la..baru keja kot.

Dengar ceritanya owner tv ni adalah salah seorang individu kaya dari Negara INDIA..dan tv ni merupakan tv berbayar baru selepas ASTRO..kira saing ASTRO la ni? Kelebihan dia daripada astro adalah tv ni tak akan ade siaran terganggu akibat kepulan-kepulan awan kumulonimbus, yang besar dan tebal yang boleh menghalang sistem satelit tv..kerana sistem tv ABN ini menggunakan FIBRE OPTIC..

apa kejadahnya FIBRE OPTIC tu JEMAH ? 
Ish ko ni Jemah..

Fibre Optic ni nak senang citer dia macam UNIFI la..guna line telefon talian tetap tu..so ABN ini ada kerjasama dengan TM jugak la. Akan datang katanya..siaran tv ini akan datang bersama-sama dengan pakej internet dimana pengguna boleh melayari internet kat TV.. xpayah susah-susah nk FACEBOOK kat handphone ke iPad ke iPod ke..
Nahh gedabak FACEBOOK kau..!

Kalau tv korang tu 52inchi..satu kampung leh tengok status-status korang tu bersama-sama pic-pic korang yang buat-buat manja n control cun yang korang ambik sendiri guna hp tu..
Lagipon kan dah banyak TV sekarang ni yang leh tengok YOUTUBE atau ada internet browser.
Mcm TV SONY umah aku ~ nak jugek ni haha

so bersama-sama dengan harapan yang tinggi~sbb aku baru bekerja di sini, aku harap tv ni boleh la suksess pada masa akan datang..kalau tak??? mati la aku..!! 
Nak menagih kat tv mana lagi ? Company lama sure la tak nak ambik aku balik.
katanya sapa kluar, diaorang dah tak akan ambik balik walaupun merayu air mata darah sekalipun ~oh kejam haha

ASTRO nak kot?
kbai.

::



ABN in FUTURE 

21 comments:

  1. bakal keje kt cni rupenya.. puasla aku fikir, nape benti dr TV9.. nk tnye wahida, dah xduk serumah dgn dia.. apa pun, all de best k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..bukan bakal dah ni.dah keja dah pon..masuk ni dah ari ke 4..hihi

      Delete
    2. Sori bro just nk thu,..unifi tahun 2010-2011 da launch...n ade iptv n brand nye hypptv jd nk tanye bkn ke slain astro hypptv ni dikira sbgai saluran tv nmbor 2 slps astro..then bru la abnxpress ni kan??hypptv siap 30siaran percuma n ade lg 30-500lbh kurang chanel berbayar...n unifi xperlu pon line telefon...just direct fiber ke rumh...dlm pakej unifi mmg da ade voip,iptv dgn highspeed internet...plg laju speed blh provide 50mbps..tp for rmh kediaman just 20mbps...humm...ini ape yg sy thu psl unifi..jd..camne plak blh cite abnxcess ni saingan astro je..mcm da xde saingan lain lg da??muskil gak ni...

      Delete
    3. salam fuji,
      post pasal abnxcess tu adalah pada 2012, masa tu baru start keja, sekarang dah tak kerja dah dgn abn selpas 2 tahun 7 bulan keja.

      OK pada mulanya abn seperti nk menjadi saingan kepada astro apabila ada pelbagai channel ditawarkan, tapi semua channel adalah dari negara2 tak galmor dan rancangan dia agak bosan, so dia stil tak boleh lawan astro, lagipun tiada rancangan sukan bola sepak seperti yang ditawarkan astro, tetapi dengan tawaran dia menawarkan internet sehingga 30mbps dia cuba lawan unifi plak.

      memang murah serendah rm99 untuk 10mbps, tapi untuk luaskan kawasan liputan abn agak lambat, so tak ramai subscriber.. dia menggunakan kabel berbanding unifi guna fibre optic, kerjasama dia bersama TNB untuk alirkan kabel ke rumah melalui tiang TNB dan kabel. namun banyak rungutan diperolehi apabila ramai pengguna mengadu tv umah mereka terbakar setiap kali petir, menggunakan HDMI cable aliran kabel dari TNB ke rumah adalah kuat, maka senang menyambar ke tv di rumah pengguna, ni semua disebabkan oleh lightning protector abn tak begitu berkesan terutamanya pengguna rumah atas tanah, apartment dan kondo tiada masalah,

      so far kelajuan dia menarik, saya adalah pengguna abn sebelum ini. sangat baik namun marketing yang dilakukan sangat tidak memberangsangkan, maka pemasangan tidak begitu banyak. banyak permintaan namun abn tidak bertindak dengan cepat untuk memasangnya kerana faktor kewangan rasanya.

      itu sahaja, ABNxcess masih wujud dan boleh disubscribe.

      Delete
  2. kongsi la lagi cerita2 abn...so far. ske baca blog kau miemie ali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..apa lagi nk citer pasal ABN ni..so far xde citer..suka la sangat baca kan..pasal aku je kot..hihi

      Delete
  3. hi bro...nk tnya sikit pasal ABN ni ..kemungkinan besar sya akn joint company ni dlm bln november 2012....benefit dia macmana?, gaji dapt on time atau tak? cuti setahun brpa hari? staff best2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..aku baru 1 bulan keja. gaji on time tapi floating..esoknya baru dapt..benefit so far xbanyak sbb masih baru..elaun2 kalau bidang saya (news) belum ada sbb belum start. abn akan launching okt..so news after that tak tahu bile..cuti setahun ikut department kot, saya dapt 15 je.staff ramai astro..so far tak ramai but ok la..jom ar join haha

      Delete
  4. Ok...insyaallah....just tggu appointment letter dr ABN jer...aku base Penang...ok..cau..together we achive more...if ada apa2 news tolong update...thanks' bro....ada FB tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Base penang? so nk ke KL plak ke? FB ada link kat Blog aku ni..freely add ye..PM kat inbox dulu pun ok. takut tak approve kalu tak kenal..

      Delete
  5. Aku base penang bro.. field Engineer....aku nk add FB ko xboleh ler...nama aku Zammani Akhmal

    ReplyDelete
  6. Assalamuaalaikum, saya baru dapat contact dr ABN, belum dapat LO,maybe khamis nie p amik. Insyallah 1 Nov, saya join as Field Engineer. At least ada sikit2 kenalan as introduction.

    Mr Hilmi dah kasik info, good feedback n confident nak join nie.

    ReplyDelete
  7. haha welcome to ABN..insyaallah ABN ok..kita semua kena usaha keras utk jadikan ianya OK..welcome..

    ReplyDelete
  8. Insyallah..1 step, cari kawan dlu... :)

    ReplyDelete
  9. Salam Iswan...ko base mana? aku base Penang...Field jugak

    ReplyDelete
  10. salam..nak tanye intebiu abn susah x..dah banyak kali try media company ni..cer cite

    ReplyDelete
  11. untuk jawatan apa ye..so far tak susah sangat, cuma media suka ambik kalau ada experience. so maybe boleh apply for practical dulu ke apa ke, nak mudah masuk sebarang audition yg dibuat media. sbg contoh, penyampai berita ke, NONA ke, on AIR ke..sbb lepas tu cabang nya lebih mudah kalau berbakat. in fact kat MEDIA PRIMA ada satu program trainning untuk jadi wartawan dinamakan JETS kot.
    kalau bidang lain saya tak tau la, sbb saya takde experience, walaubagaimana pun, ia terpulang kepada rezeki dari ALLAH (if u r muslim)..;p

    ReplyDelete
  12. Salam. newbie at ABN! baru nak mula next month. kenal2.. xde member nih.. hoh0h0.. senior mohon tunjuk ajak ye! done Inbox ur FB tadi. weee~
    # nebes masuk tempat baru. semoga dipermudahkan.. Ameennn

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik khairol. biasa2 je macam company lain jugak, cuma ni baru nak merangkak, banyak benda tak de lagi..good luck..!

      Delete
  13. Keje sini, benefit dia ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far ok la, xmacam company besar2, but the company is growing...! so ada banyak banefit in future.. normal bagi company baru..

      Delete