[ U FOLLOW ME..]

Monday, February 22, 2010

[ MNIHAIANAF ]





"my name is khan and i am not a terrorist .."

simple phrase, deep meaning..
aku baru je pas tengok citer My Name Is Khan (MNIK) kat sunway piramid.
ye la aku hairan gak kenapa kat Malaysia ni leh tgk kat dua panggung wayang je..TGV je plak tu
satu kat Sunway satu lagi kat Capsquare..

nak tak nak kena tgk gak walaupun TGV tu sempit, kerusi kecik, tak muat kaki aku nak bernafas..semua nya tak best..wayang dah start, lampu terpasang lagi..ingat ni panggung wayang kat kelantan ke..( walaupun kelantan sekarang xde panggung wayang-menurut sumber) ingat ni wayang kulit ke?
tapi nasib baik la pop corn dia sedap lagi dar GSC!..tu je la
kalu tak kerana filem tu aku tak pi la TGV..

berbalik citer MNIK, aku suka la citer ni..sebab comeback KAJOL..
citer ni semua best, gamabr tak usah nk cakap la..lawa sgt..sinematografi dia lawa, shot2 dia menarik..dari mula citer dia, dah best dah...tambahan plk si shahrukh khan tu membawa watak yg berbeza sgt2...tapi still kelakar
ayat paling best.. 'can we have sex now?'
hahaha innocent sgt bunyi nya..gelak skit la HAHAHHAHA

tapi..well.... ada tapi ok!
aku tak suka sgt citer yang ada unsur2 tak real..and tak munasabah..ada beberapa scene yang telah memotong stim aku...di kala terdetik dalam hati tersebut..'this is the best filem'
tetiba jadi tettttttttt... not a best film yet, but it ok la.. nice je la..
kalu tukar benda yang tak best tu kepada yg reality skit ok la..

tapi ada satu part tu...muka kajol macam muka ejan (kawan aku) bila tak pakai spec!! hahaha
part tu plak part agak sedey la..tapi aku tak sedeh langsung sbb aku terpikirkan muka dia macam muka ejan..hahahaha potong stim gak la..baru nak nangis2..hahaha

apa2 pun shahrukh khan berlakon memang best giler..memang pandai berlakon..!
si kajol plk..cantek walaupun dah tua skit..

so just ok lah..'
and lastly..
My Name Is Hilmi And I Am Not A Flowerist' -MNIHAIANAF

callo

Friday, February 19, 2010

[ tahukah anda ]


Tahukah anda mengamal minum secawan air

teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat
badan anda. Isyaallah jika anda
mengamalkannya, berat badan anda akan
berkurangan. (memang terbukti
keberkesanan) .

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga
kesihatan seperti membuat amalan seperti:-

1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang
kurangnya sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap kedalam badan
boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita
boleh saksikan orang mengamal mandi pagi
kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas
air sejuk setiap pagi. Mujarabnya
Insayallah jauh dari penyakit (susah nak
kena sakit).

3. waktu sembahyang subuh disunatkan
kita bertafakur ( iaitu sujud sekurang
kurangnya seminit selepas membaca doa).
Ia boleh mengelak dari sakit pening atau
migrin. Ini terbukti oleh para saintis
yang membuat kajian Kenapa dalam sehari
perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah
menemui beberapa milimeter ruang udara
dalam saluran darah di kepala yang tidak
dipenuhi darah.. dengan bersujud makan
darah akan mengalir keruang berkenaan.

4. dalam kitab juga ada melarang kita
makan makanan darat bercampur dengan
makanan laut. Nabi pernah menegah kita
makan ikan bersama susu. di kuatiri akan
cepat mendapat penyakit. Ini terbukti
oleh saintis yang menjumpai dimana dalam
badan ayam mengandungi ion (+) manakala
dalam ikan mengandungi ion (-). jika
dalam suapan ayam bercampur dengan ikan
maka terjadi tidakkan balas biokimia yang
terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan
tangan dan bila habis hendaklah menjilat
jari. Begitu juga ahli saintis telah
menjumpa bahawa enzime banyak
terkandung di celah jari jari, iaitu 10
kali ganda terdapat dalam air liur.
(enzime sejenis alat percerna makanan,
tanpanya makanan tidak hadam)

Wassalam...

Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang
siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan
insyaallah tuhan akan mengandakan 10
kali kepadanya.