[ U FOLLOW ME..]

Friday, April 10, 2009

[ bersyukur...]



khutbah jumaat tadi ada bercerita pasal perkataan 'alhamdulillah'

walaupun nampak simple..n tp sebenarnya maknanya besar..
maksud 'alhamdulillahhirabbilalamin' itu sendiri dah bawa maksud yg besar..
katanya, maksudnya adalah segala-gala, gala, gala, gala gala gala..puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam..
perkataan 'gala-gala' yg banyak itu pun dan menunjukkan besar..walaupun dalam bahasa melayu tak de perkataan yang macam itu..cukup sekadar.. 'MAHA'

mengikut khutbah.., kita sepatutnya kembali kepada Allah sekiranya kita beroleh sebarang kebaikan..sebab semua tu datang daripada ALLAH. memang la semua org tahu..tp kekadang terlupa..

xkisah la sbb kita ni cantik ke, ensem ke, hidung mancung ke, cukup semua sifat ke, dapat duit atas hasil usaha sendiri ke, xde penyakit ke, ada keta ke, ada rumah ke ada keja ke..semua tu Allah yg kasi..so kita kena bersyukur dan kena ckp 'alhamdulillah'

kekadang kita tk sedar pun, bila bngun je dari tido, sepatutnya kita baca doa bgn tido..xpun baca je 'alhamdulillah'.

kata khutbah lagi.. keluar bilik air pas b**ak pon kena ckp 'alhamdulillah'
sbb benda tu dpt elak kita daripada berpenyakit, sbb kita buang semua benda yg tak perlu lepas kita makan..

and for sure la lepas makan kita kena ckp 'alhamdulillah'..itu paling org lupa..bila nk start mkn, baca bismillah xlupa pun..ok la tu..tp pas makan lupa nk ckp alhamdulillah..

bukan apa kekadang kita ni tak sedar semua benda tu..kadang kita selalu ingat semua hasil keja kita yg dtgkan faedah pada kita adalah disebabkan hasil kerja kuat kita, konooooonnya..

ye la kekadang tak ingat. dpt bonus ke..naik pangkat ke..kena puji ngn bos ke..markah exam bagus ke..semua kita ingt kita yg usaha..kita yng bagus..

so aku just kongsi citer je ok,
dah alhamdulillah aku dah berjaya smpaikan apa yg aku dapat drp khutbah jumaat td..! sekadar berkongsi..

out!

2 comments:

  1. alhamdulillah aku dah terima apa yang kau sampaikan.

    ReplyDelete
  2. aie,
    TQ renung2 kan selamat beramal..

    ReplyDelete