[ U FOLLOW ME..]

Thursday, April 23, 2009

[ panggilan PAGI ]

TIDO AKU PAGI INI DIKEJUTKAN DENGAN PANGGILAN DARI MEDIA PRIMA
KATANYA SURUH AKU DTG 2ND INTIBIU PEMBACA BERITA..4 MEI NI
BILA AKU TNYA UTK TV MANA, DIA KATA... 'NTV7 KOT'..KOT??
LA SEBELUM NI KATA TV3, PASTU TV9, NI NTV7 PLAK..
EMM XKISAH LA..JANJI JANGAN 8TV SUDAH..!! XRETI LA PLK CKP CINA..

Tuesday, April 21, 2009

[ GENTING yang genting ]

Last Sunday plk aku g genting highland sbb n hantar adik aku si hawa tu g kursus GEMS [ Graduates Employibility Management Scheme] kat Genting View..



Nak jadi citer bapak, mak, adik aku yg tadika tu pun join g genting. saja jalan2 katanya..kakak sulong aku n family dia pon ikut..saja la kan ari ahad dok umah pon buat pe..

Dipendek kan citer..dari batang kali nak naik genting tu..keta bapak aku tu dah mula panas ok..tempreture dia naik tinggi..tetiba keta bapak aku trus mati kat tgh2 jalan masa nk panjat bukit tu..




adik aku yg tadika tu apa lagi..terus terkejut and menangis2 peluk mak aku..muka dia time tu kelakar gile..dada dia berdegup kencang. Xtau la kenapa dia jd takut sgt..dia menangis tak keluar suara smbil kesat2 air mata..hahaha

Keta2 belakang aku plk semua pakat dok hon! Perlu ke. Ko ingt bapak aku saja2 ke nk berenti kat tgh2 jalan ke..?ingat org bodoh sgt macam tu ke..sure la ada problem..bodo.!!


Korang tak tau bpk aku tu..kalu bab2 mengelak dari excident ni memang dia terror..kalu boleh keta dia skit pun dia taknk calar..ni plk nk saja2 nk buat berlanggar ..huh

Pas dah 2 kali enjin mati, bapak aku pon brenti kat tepi jalan2 betul2 tepi roundabout nk naik genting tu..adik aku yg nangis tu terus keluar keta…bediri kat tepi jalan tu smbil tahan air mata..





Last2 dia nangis sekali lagi..hahaha nangis je keja dia..takut apa ntah..


Pastu bapak aku ni ingat nya nak la pujuk adik aku ni supaya jgn takut n nangis..baru je dia nk mencangkung [ sbb adik aku tu rendah ] tetiba seluar dia meretas..terkoyak kat bontot!!





Hahaha kelakar giler..tgh2 serius nk pujuk adik aku, terus kitaorg tergelak besar..koyak kat sluar dia pun besar gila..hahaha..jgn beli sluar brand GMV ok..


Pastu hero filem melayu pun dtg bersama heroin yang membuyut 8 bulan..
dtg bersama 3 bala tenteranya..menaiki VIOS itam !!..





Apa nk buat ? tunggu sejuk je la..ada cina baik ati tolong sejukkan..



Pas dah sejuk kami kembali mendaki bersama barang n penumpang yg masing2 berat nya boleh tahan ..ingt genting view tu kat atas..kami pun terus naik menuju ke puncak ok!!


Last2 tak jumpa pun..

alih2 keta bapak aku kembali panas n mati enjin betoi2 kat depan kaunter masuk kota keriangan!! Uweee..bapak aku daripada smart2 baju masuk dlm, terus baju kat luar… [ cover sluar koyak takut nmpak spentot..!! haha]






Brenti betul2 tempat yg takleh parking


Adik aku yg tadi nangis..kembali gembira pas aku belikan pelekat yg dia nk yang ada gliters2 ..girl girl sgt!!

Nk tggu sejuk lambt sgt ..last2 abg ipar ak u yg antar adik aku tu..rupa2 nya genting view tu kat belah bawah lagi drp tempat pertama keta bapak aku mati tu.


HAMPEh.kalu tau tadi sure tak naik atas..

[ kipochi naik keretapi ]







haha last saturday aritu aku balik perak naik KERETAPI KTM sorang2 nk balik Perak..





1st time sepanjang 26 tahun..aku naik ketapi ni..naik komuter, LRT, Monorel ke..itu aku dah biasa sgt dah pun..tp naik ketapi tanah melayu ni xpernah lagi



aku naik dr Kepong Sentral ke Tapah Road. Train kul 10 dan dijangka sampai kul 12..[ MEMANG TEPAT2 KUL 12 MALAM SMPAI..impress aku.!! ]



oleh kerana dh kul 10 aku pun malas nk bergaya..rambut kering dan tak perlu ber gel2 ok.,polos!!





masa mula2 naik ketapi pun dah kena sound ngn UNCLE ni sbb banyak tanya..(eee very the IND**) **gmbar uncle ni xdisediakan...xsempat ambik pon.


ye la aku just tnya nk masuk pintu mana je..sbb kalau naik komuter tu kan leh masuk pintu mana2 pun..so aku tahu la pintu kat dia tu je yang bukak..tapi aku gerabak 4, pintu yg terbukak tu gerabak 3..so tanya skit pun salah ke..

tnya pun xbleh ke..karang kalau tak bertanya sesat jalan..naik gerabak ke singapore la plk kan!! huh!!


pas dia marah2 sbb aku ni xpaham arahan katanya..dengan slumber nya aku menjawab..'mana la saya tau, ni 1st time naik ketapi..ok!'

**********

dalam ketapi tu ada tv..sbb aku ambik 2nd class pnya seat..sbb katanya 3rd class dah penuh..


tapi aku tgk bnyak je kosong..penipu punya abg kaunter tu..nak NAIKKAN SALE KTMB YG TAK LAKU LA TU..tau la aku 1st time naik..





dalam train, aku saja2 je ambik gmbar sbb aku takut tertidor..


aku rasa takde speaker ataupun informasi yg bleh bgtau kat kita, yang kita berada kat mana sekarang ni..




so bila si UNCLE ni lalu je..aku dgn kipochi nye bertanya lagi..


'' ni kat mana ye..saya nk turun TAPAH ROAD..?'

"lagi brapa stesen ye...?'

"macam mana saya nk tahu saya dah smpai ke belum?"

"dia ada speaker or anouncement ke kalu kita dah smpai mana?"

"macam mana kalu saya tertidor?"

"macam mana plk saya terlepas? leh patah balik macam komuter tak?"





uncle tu apa lagi..dengan slumber perli aku..'Ooo 1st time naik ketapi..'

pastu baru dia jawab..' nanti dah smpai TAPAH road saya dtg infrom..kat sini takde speaker2..'


then baru la aku lega...





dlm dok ambik gmbar dlm train..aku tgk ada 2 -3 penumpang yg tido..

aku pun tertidor....


eh kalau aku tido, sapa ambik gmbar aku??

teng teng teng!

Friday, April 10, 2009

[ bersyukur...]



khutbah jumaat tadi ada bercerita pasal perkataan 'alhamdulillah'

walaupun nampak simple..n tp sebenarnya maknanya besar..
maksud 'alhamdulillahhirabbilalamin' itu sendiri dah bawa maksud yg besar..
katanya, maksudnya adalah segala-gala, gala, gala, gala gala gala..puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam..
perkataan 'gala-gala' yg banyak itu pun dan menunjukkan besar..walaupun dalam bahasa melayu tak de perkataan yang macam itu..cukup sekadar.. 'MAHA'

mengikut khutbah.., kita sepatutnya kembali kepada Allah sekiranya kita beroleh sebarang kebaikan..sebab semua tu datang daripada ALLAH. memang la semua org tahu..tp kekadang terlupa..

xkisah la sbb kita ni cantik ke, ensem ke, hidung mancung ke, cukup semua sifat ke, dapat duit atas hasil usaha sendiri ke, xde penyakit ke, ada keta ke, ada rumah ke ada keja ke..semua tu Allah yg kasi..so kita kena bersyukur dan kena ckp 'alhamdulillah'

kekadang kita tk sedar pun, bila bngun je dari tido, sepatutnya kita baca doa bgn tido..xpun baca je 'alhamdulillah'.

kata khutbah lagi.. keluar bilik air pas b**ak pon kena ckp 'alhamdulillah'
sbb benda tu dpt elak kita daripada berpenyakit, sbb kita buang semua benda yg tak perlu lepas kita makan..

and for sure la lepas makan kita kena ckp 'alhamdulillah'..itu paling org lupa..bila nk start mkn, baca bismillah xlupa pun..ok la tu..tp pas makan lupa nk ckp alhamdulillah..

bukan apa kekadang kita ni tak sedar semua benda tu..kadang kita selalu ingat semua hasil keja kita yg dtgkan faedah pada kita adalah disebabkan hasil kerja kuat kita, konooooonnya..

ye la kekadang tak ingat. dpt bonus ke..naik pangkat ke..kena puji ngn bos ke..markah exam bagus ke..semua kita ingt kita yg usaha..kita yng bagus..

so aku just kongsi citer je ok,
dah alhamdulillah aku dah berjaya smpaikan apa yg aku dapat drp khutbah jumaat td..! sekadar berkongsi..

out!

Tuesday, April 7, 2009

[ Jawab soklan EJAN ]




[ KENAPA SUKA GAMABR NI? ]



suka sbb gamabr ni adalah hasil pertama aku belajar edit2 gambar guna photoshop, aku berjaya kuruskan kakak aku dan tampal gmbr sawah padi kat belakang diaorang dan gmabar ni aku nak cuci besar2 nak kasi kat kakak aku sbg hadiah kahwin dia..

[ APA YANG BEST GAMBAR NI? ]

walaupun biasa je gmbar ni, aku tetap suka..best sbb aku yang buat ..!

[ BILA KALI TERAKHIR MAKAN PIZZA? ]

emm bila la..yg pasti.. piza tu fariz yang belanja..xkenyang sbb nipis..**fariz yang ckp camtu**


[ LAGU TERAKHIR YANG ANDA DENGAR? ]

lagu SOLEDAD daripada west life kot..aku dgr kat MEJA opismate aku AMYLIZA..hihi
[ APA YANG ANDA BUAT SELAIN SELESAIKAN TAG INI? ]

Selepas selesai, aku nk balik umah nk tido..xcukup tido, esok aku COTI

[ SELAIN NAMA SENDIRI ANDA SUKA DIPANGGIL DENGAN PANGGILAN APA? ]

selain HILMI..suka org panggil aku MIE.. xpun abg ensem.. hahaha

Monday, April 6, 2009

[ dan akhir kau kena.. ]


hahahahahaha
mari kita gelak and bergelak dulu sebelum bercerita..
hahahaha padan muka ( apabila gelak diiringi syaitooooonnn )


aku mulakan cerita kali ini dengan gmbar ini.
gmbr ini adalah paling cantek untuk cerita kali ini..
hahahah suka nye aku..

dengan berbekal title pemain rounders terbaik peringkat kmpungnya di Telok Intan, EJAN (nama sebenar) berjaya membuat balingan dengan tepat ke target (mangsa episod kali ini).. walaupun hanya menggunakan tangan kiri....

mmg la kena jarak nya bukan 1 kilometer pon..the?

dan tidak kira walaupun sedang menggalas beg tgn * konon2 ada nilai2 feminin la tu*.. beliau mampu mempamerkan aksi terbaik..!! go ejan go

lihat sahaja kekuda yang dipasangnya..begitu kemas sekali..balingan yang tepat...
walaupun berbaju kurung!!
fuh cayalah..katanya dah lama di praktis..betul ke??
ke sesi membalas dendam?? haha

hahha yang pasti mangsa (fariz nama sebenar jugak) tidak mampu berbuat apa2..hanya tunduk dengan penuh redha..**sila lihat gmbar**

aksi ini dpt disaksikan dengan panorama tepung yang berterbangan..
ini bukan perayaan holi punjabi yang bewarna warni..tp tepung ubi..!!
perayaan HUBI..

fuh! perfect... haha

**********

baik la mari kita rewind balik apa yg terjadi...

tok dalang citer kali ini adalah aku.. hihi
dah lama nk kenakan si fariz ni tp xberjaya..
kali ni timing dia memang tepat..tepat sgt..

so kena la dia..
yang xtahan, ari dia kena ni siap baju baru lagi tu..
disebabkan kelebihan si faris yg suka sgt bergmbar,
maka aku gunakan kelebihan sbg kelemahan dia kali ini..

lepas je kita orang balik kenduri kawin si amyliza,
kitaorang saja je nk ambil gambar depan opis..
konon2 nya nk bergambar kenangan la..hihi

lepas kemera bertukar dgn aku kami semua bersiap sedia menuggu que dari NANI..

saja je tukar2 kamera..konon2 nk mengelak drp fariz syak..hihi

bila dia bilang 1...2... dan 3.. maka tepung bertembangan diudara bagaikan ada pesta holi..silapnya ada satu kaler je..kalu ada bnyak kaler lagi best..haaha



utk aksi yang lebih jelas..





dan bila semua puas ati....semua tersenyum lebar....






faris?? padan la muka..


dan akhirnya kau kena


**

aku?? sure la hapy...YES, YES and YES!!!!

dan akhir nya tido ku lena...ZZzzZzZ





Thursday, April 2, 2009

[ berjalan lagi..!! ]

Berjalan lagi..aku pun tak paham budak2 ni, suka berjalan-jalan makan angin.. bnyak duit dioarang kan..gaji besar ke..? mm katanya akan datang nk g Melaka lagi..bulan 4 ni katanya...pastu dgr2 nk buat barbeku..
Tapi xpe la..utk trip melaka ni sebenarnya 2 in 1..macam beli spender la plk..haha beli satu kotak ada 2 helai spender..tp aku selalu beli yg 3 in 1..jimat..gaji tak besar..!! hihi



So alang2 dah g kenduri kawin zila kat tangkak, balik dari kenduri tu singgah sebentar di negeri Melaka..setakat melaka tu apa la sgt
Zaman2 tadika ,sekolah2 dulu pun dah penah p pon..rombongan2 sekolah sedia asyik g melaka..temapat bersejarah katanya.. so best jgk g ngn kawan2..kebetulan ramai plk yg join trip kali ini..kira ok la tu..



Dan yg aku tak bleh blah geng2 ni mmg suka la sgt bergambar..skit2 ambik gamabr..terutamanya si mahathir..asyik2 gmbar dia je yg ada,pastu pose ambik gamabr sama je.. bosan !! xnatural ok!! Org ambik gmbar biar la natural tak buat2 pose or sbgnya baru la la..satu je gamabr mahathir yangyg lain skit...gmbar yg kat bawah ni..tu pon sbb nk ejek cara aku bergambar..huh!



Mm trip kali ni ok je..takde apa yg berlaku pon..alhamdulillah..yg penting trip ni turut di join oleh si Ruby..walaupun bertongkat bagai. Tongkat khas daripada Hospital Pantai..terima kasih pada penaja.. dengan adanya tongkat tu baru la si ruby leh jalan2..hihi



Kita org tak g mana2 pun..di dataran pahlawan dan A-famosa (the?? ) . Dtg pon bukan nk buat kajian ke, folio sekolah ke, buat intibiu ke apa ke..datang nk ambik GAMBAR je..!!hahaha...




Dan aku plk..mmg nk g Melaka nk ambik gmbar..sekali kamera abis space dlm memory card! Ceh buang masa je..time2 nak ambik gmbar la memory dah abis..bengang gile..aku tak perasan la plk..last2 aku delete je mana yg xperlu..bila dah delete,kamera plk ‘jam’..benci nak mati!!!. tp di atas kesabaran aku akhirnya kamera aku ok balik ...ni gmbar aku tgh betul2 kemera aku yg mengong tu..!



Bila dah semua pic dah ambik dan semua berpuas ati..tibe la time makan..kitaorang makan besar tu..siap baca doa makan ramai2 lagi tu..sapa yg baca..aku jugak..sejuk mak mengandungkn aku..










makanan nye xla sedap sgt..biasa2 je..ingat nk makan asam pedas..tp restoran tu xde asam pedas, pelik la jugak..kata kat MELAKA..lain la kalu aku kat KEDAH ke..

then dah kenyang apa lagi balik la..


kepada ikmal.."KAMI SEMUA SETUJU"

sah? SAH, SAH , SAH..