[ U FOLLOW ME..]

Saturday, February 28, 2009

[ JURNAL CHEFF RTM 1 ]




ari ni geng production JURNAL CHEFF dari RTM1 datang umah aku buat shooting episod pertama program diaorang..hehe

program diaorang ni macam program masakan la..cheff jalan2..pastu masak pas masak makan..simple je..diaorang guna dapur..ruang tamu n tempat makan aku je..

aku ambik gmbar skit je..tak nak ambik bnyak2 takut nanti orang kata 'PRAK..' la pulak..tahu tak prak tu apa..? macam JAKUN giler la..haha tp takpe..yang penting rumah aku masuk tv..haha

ni antara gambar yang ada la..





jgn lupa set kan dalam remider korang tgk rancangan ni...tp tgk rumah aku je la..haha
04 04 2009
jam 113.0 pagi.
tv1 teman setia anda...hihi

action..!!



Thursday, February 19, 2009

[ penyampai berita TV3 ?? ]

''adakah anda penyampai berita TV3 akan datang...?''
:: the?? jgn berangan k..!!
:: la..boleh ke? layak ke ko??
:: ye ke...xcaya la...
:: ntah, ye la kot kalau ada rezeki...aku rasa tak kot..hehe


mmm tu la antara suara2 dengki lagi tak menyenangkan ati...bukan nk bagi support.. at least kalu tak suka pon.. bg la jawapan yang positif sikit..sedap sikit nk dgr..bukan mengharap sgt pun..

tp nk buat macam mana kalu ko memang mcm xde bakat...nampak macam tak leh p je...haha

:: actually smlm aku dpt panggilan tephone dr TV3!! wa cakap lu... best siot...!!tv3 call je pon dah best dah hahah..
aku dah shortlisted utk audition penyampai berita tv3...! yahoooooo!!!
auditionnya ahad ni kul 830 pagi..doa2 la kali ni aku ada rezeki kat tv3..sbb aku dh p TV1, ntv7..tapi hampeh...

tp disebabkan tv1 n ntv7 tak ambik aku tu la yang buat aku rasa mcm down skit..diaorang yang biasa2 tu pun xambik aku..ni plk TV3 yang GAH tu...

aku sebenarnya taknak tulis dlm blog..takut nanti kecoh2..tetiba tak dpat..!! kecewa la aku..tapi think +ve la kan..kalu ada rezeki..ada la..takde..nk wat cmna..aku cuma arap ramai2 doakan aku dpt..

lagi ramai doa lagi bagus..hahaha

que!!

Wednesday, February 18, 2009

[ hanya Tuhan yang tahu ]

LAGU YANG DICADANGKAN: NASYID INTEAM
"TUHAN TIDAK AKAN MEMBERIKAN SESUATU BEBAN ITU KEPADA UMATNYA MELAINKAN BEBAN ITU MAMPU DITANGGUNGNYA.. ITU JANJI TUHAN, JANGAN PERSOALKAN..''

so bila kita rasa kita sangat tertekan dengan keadan tertentu..ingatlah tekanan itu sebenarnya mampu kita tanggung..jangan merungut mahupun bersoal jawab kenapa kita harus terima semua itu kerana hanya Tuhan sahaja tahu apa yang dilakukan-Nya. Kita hanya perlu redha dengan ketentuan-Nya, maka akan datang kebaikannya selepas kita redha atas apa yang berlaku
tak kira la kita ditimpa musibah apa sekalipun, kehilangan ibu bapa, adik beradik yang kita sayangi, tertekan dengan keadaan ibu bapa yang berpisah, ditinggalkan kekasih, dihujani pelbagai masalah, tekanan hidup, kesempitan wang dan sebagainya..kita perlu ingat semua yang berlaku itu ada hikmahnya..sedar ataupun tidak, hikmah itu tetap ada..
Ingat
bila Allah cepat memakbulkan doamu...
maka DIA menyayangimu,
bila ALLAH lambat makbulkan doa mu...
DIA ingin menguji mu,
bila DIA tidak memakbulkan doa mu...
maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu..
oleh itu sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..
kerana kasih dan sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya
wallah ualam

Sunday, February 15, 2009

[ sukan sekolah best pe..! ]


dulu masa sekolah2 sukan sekolah la paling yg ditunggu2..best gile..
tambah2 sukan sekolah time sekolah rendah..
hihi best ar...jerit2 nama rumah sukan sendiri..bg semangat kat kawan2 katanya..sorak2..gelak2..best pe
tambah2 plk kalu kita ni atlet 'ayam tambatan' rumah sukan..
haha semua orang suka..n tunggu2 acara kita..hahaha
tapi tu dulu..kenangan2 sekolah memang best la..


smlm aku p sekolah kebangsaan putrajaya presint 9 (1) buat liputan sukan sekolah diaorang...penganjuran dia tak le se'best' sekolah aku..
sekolah aku..meriah gile..semua budak2 buat cheer la..menjerit2...ngata2 rumah sukan sebelah la...
robohkan rumah sukan yg diaorang hias la..mcm2 best gile..haha


apa yg menarik kat sk putrajaya ni...rumah sukan warna KUNING..tema diaorang LEBAH..
comel gile..diaorang kaler itam hidung diaorang, pakai bontot lebah guna belon, pakai cekak rambut buat sesungut n buat sayap!...tapi sayang tak leh terbang macam lebah! hahaha

budak ni sporting abis bila aku nk ambik pic dia..siap pakai sarung tangan berkebun lagi


tp xpe..sbb COMEL gile..bila diaorang jalan untuk perbarisan, bontot diaorang comel sgt bergoyang2..mcm lebah...haaha


cute kan.hihi

cute..!! eh cut !!

Saturday, February 14, 2009

[ dapat 'AWEK' di hari valentines ]


haha..jgn salah sangka..bukan aku yg dpt 'awek'..tapi member aku yg dapat...

'awek' yg dimaksudkan pun bkn pompuan..tapi MOTOR baru..

mmm member aku si Faris ni baru beli motor 2nd hand..
punya la lama..baru hari ni dapat..dapat plk time Valentines day..disebabkan dia pon xde awek..aku rasa sesuai la motor ni dipanggil awek kepada dia..haha kesian kan...(dia kata ramai yg nak kat dia..tapi dia yang xnak..)hihi the??

faris beli skuter MZ mosquito..beli 2nd hand je..tapi nampak mcm baru..!! tu yg best tu..sbb dia tukar cover baru ikut warna yang kita nak..pastu kita siap boleh demand lagi nk suruh dia watpe..
masa g beli tu..faris pergi beli ngn aku..kat serdang..so aku ngn faris pun..mintak macam2..nk cat sport rim la..bubuh line kat spot rim, nk tayar baru, cover baru, nak helmet ARC, signal baru..kunci baru, spray semua barang2 yang namapk lama, nk lock motor, semua la..tp side miror baru je xdpt..xde stok katanya..leh caya ke..??
semua org meniaga mesti banyak tipu..xnak bagi la tu..!tapi xkisah la..yg penting motor faris nampak baru..bukan macam 2nd hand..


yang best nye no plat motor dia WPU1043...( Wow Peha U...) hahaha sbb peha faris ni besar..mcm farah fauzana katanya kah kah kah..sesuai sgt..opss..!!
pas ambik motor..kitaorang g isi minyak dulu...isi kat SHELL 'lebih kilometer..'
then bila dah semua siap isi ...si faris dengan xsabar nye menyarungkan glove NIKE dia..fuh! ala-ala azroy...''azuraaaaa...!!''glove NIKE dia ni kalu nk tau, dah lama dia beli..time byr deposit lagi dia dah beli...xsabar2 nk pakai..naik skuter je pun..bukan motor kuasa tinngi pon..haha
dlm nk tunggu motor punya lama nk dpt aritu..dia ni siap pakai time bawak keta lg..konon2 racer keta la..poyo tak??
tp xpe..ok pe pakai glove... (hihi puji skit..) lagipun dia belikan utk aku gak glove macam dia tu....hihihi aku leh la pakai naik ELITE aku..baik nya hati dia..haha

bile semua dah ok..dah lengkap..bercermin mata hitam, helmet ARC hitam yang baru, glove NIKE, jaket Hitam n TRIPOD?? the???....
then baru la leh gerak..sblm gerak kita pose skit...peace..!! (ceh tunjuk glove NIKE lagi..!)..tata..!!

ni plk gamabr motor si faris yang tak siap2 lagi aritu...cover set yg lama dia dah buang..dibogelkan..n tgh tunggu yang baru....so dia repair apa yang patut dulu la.. eh sapa plk gadis berbaju UNGU tu..?? nk masuk gak..bagi kann..


ni plk gambar motor dia yang hampir siap...masa dia tipon kata cover set dah sampai..si faris ni ingat motor dah siap..boleh tak..lem lem tu la..salah dgr la tu..bila sampai je kat kedai motor tu taukeh dia kata mana siap lagi...!just inform cover set dah smpai.. itu je..! si faris ni salah dgr, ingt dah siap..beriya2 la aku teman dia nak g ambik.... huh!
hahaha...akulah org kedua naik motor dia ni slps dia..kira macam TEST DRIVE la ni..dia kata motor 'bersama' so aku diberi peluang memandu uji motor dia..haha so faris..jaga la awek baru ko ni elok2...alang2 ko xde awek...ko jaga la dia macam awek ko...well..even ko dah ada keta..tp ko maintain nk beli motor..very the gaji 3K..opss..!!

cut!!


Friday, February 13, 2009

[ rindu kat MAK ]

LAGU YG DICADANGKAN: UNTUKMU IBU

baru-baru ni aku dgn member aku ada bercerita pasal mak..tetiba aku rindu kat mak aku plk..
mak aku dah meninggal sejak umur aku
6 tahun lagi..time tu aku ingat lagi..masa tu aku tadika.
waktu tu waktu senaman pagi..semua kumpul kat padang..then tetiba pakcik aku dtg nk ambik aku..dia kata mak aku sakit..actually time tu aku suka bila dia kata mak aku sakit n nk bawak aku blk..sbb aku ingt kalau mak sakit..mesti g
hospital kat teluk intan..so leh la jalan kat teluk intan..



lain la plk kisahnya bila aku smpai umah..ada ramai org kat dalam umah..tgh mengaji..makcik2 semua menangis2...semua tu aku ingat smpai sekarang..masuk je dalam umah..aku nampak mak aku terbaring tp muka dia tak tutup..ada makcik sorang tu..aku panggil kak kiah..peluk aku n ckp mak aku dah meninggal dunia..
aku tak menangis lagi time tu..tahan je..
bila aku duduk sbhlh mak aku yang terbaring tu..ada org dtg urut2 belakang aku..suruh aku bersabar..time tu aku dah xdpt thn lg....aku.. aku terus je
menangis giler2..
sedih sgt2 time tu..tak sangka mak aku meninggal time aku muda gile..tadika plk tu.. tak pandai apa2 pun lagi time umur macam tu..



aku dgr kakak aku yg sulung tu meraung2 dlm bilik...adik aku yg 4 tahun yg tak tahu apa2..main ngn sepupu aku kat luar umah..
bila dh besar, aku ada tnya ayah aku..adik aku dulu mcm mana, time mak aku meninggal .. sbb dia lg kesian..tak tahu apa2 pun..
ayah aku ckp..tiap2 malam adik aku menangis panggil mak aku..org kg kena dtg umah aku plk jaga kan adik aku tu..sbb menangis je..ye la 4 tahun..tp scene tu aku tak ingat langsung..


tu je yg aku ingat..lain2 yg aku ingat pasal mak aku..mak aku selalu g kelas menjahit kat kedai seberang..n setiap kali balik ngaji quran je, aku singgah jumpa dia n balik umah ngn dia..


sekarang dah 20 tahun mak aku meninggal.. mak terlepas semua benda yg best berlaku dlm hidup aku..mak terlepas tgk anak dia johan melukis peringkat negeri time tadika.. mak terlepas tgk aku membesar..tgk aku masuk asrama..jadi ketua pengawas asrama.. terlepas tgk aku johan dlm semua sukan time sekolah..terlepas tgk aku konvokesyen diploma dan degree..terlepas tgk aku baca berita kat website n bnyak lagi..kenapa mak..rindu giler kat mak..kalu tak aku la anak manja mak.. kan mak..

******


dan aku plk terlepas nk rasa perasaan call mak guna hp..dengar suara mak..ngadu semua benda kat mak..bercerita n minta pandangan mak.. bgtau mak pasal kegembiraan aku..kesedihan aku.. terlepas rasa masakan mak..terlepas dapat perhatian mak.. terlepas bercerita pasal mak tatkala kwn cerita pasal mak diorang kat asrama..aku selalu diam je time diaorang citer semua tu...aku terlepas bergambar ngn mak, masa time konvo aku..terlepas nk peluk mak..nak cium mak..n terlepas nk balas jasa mak yang melahirkan aku dan jaga aku...kenapa ye..??



tapi takpe..tanpa mak aku jadi org yang berdikari sekarang..aku happy dengan idup aku..aku bangga dengan apa yg aku ada sekarang..bangga mak lahirkan aku..walaupun ada yg mengata pasal aku..aku tak kisah..lantak la..

aku doakan mak bahagia n selamat di alam kubur..semoga mak ditempatkan dikalangan orang yang beriman..org kata harta yang mak boleh bawak bila mak di dalam kubur adalah doa anak yg soleh..walaupun amie bkn anak yang soleh, amie akan doakan untuk mak setiap malam agar mak selamat kat
SANA..


al fatihah...




[ penyampai BERITA ]

well baru-baru ni media prima buat iklan kepada sapa2 yang berminat nk jadi penyampai berita..

mcm pucuk dicita ulam mendatang la..aku suka sangat..
dah lama gila aku nk jadi penyampai berita tv..


tak kisah la mana2 stesen tv pon.. tp kalu boleh nk TV3 or ntv7..2 tu je yg best pon

so aku baru je antar penyertaan aku semalam..arap2 berjaya dipanggil intibiu n berjaya menjadi penyampai.doa-doakan la.. memang macam giler glamor..tp bak kata AZWAN ALI yg mana bapak dia punya nama sama ngn bapak aku..hahaha ''ADA AKU KESAH"
tp play2 ada esei yang kena buat selain antar resume n pic aku

so ni esei yang aku antar..ok ke tak xtau la sbb semua orang tulis program berita sbg program kegemaran mereka.. esei aku cukup2 je seratus perkataan..

"Menjadi penyampai berita televisyen adalah impian saya semenjak dahulu. Selaras dengan impian itu, program yang menjadi pilihan saya adalah siaran berita. Faktor utama siaran itu menjadi pilihan adalah melihat kepada kredibiliti penyampaian penyampainya Masej yang disampaikan kepada penonton seharusnya sampai dan difahami menjadikan setiap penyampai dilihat berbeza antara satu sama lain. Selain itu, nada suara serta butir berita sering menjadi tumpuan utama. Kreativiti visual, grafik serta set studio juga antara faktor tarikan yang ingin dilihat. Siaran berita ini turut melambangkan personaliti penyampai terhadap pengetahuan mereka. Melihat kepekaan mereka kepada perkembangan semasa memberi inspirasi kepada saya menjejaki impian menjadi seperti mereka"


ni plak gambar close up yang aku gunakan semasa aku emailkan permohonan aku..k la tu kan..tapi tie aku tu nampak cipoo sangat..


doakan aku berjaya dan masuk tv pada waktu perdana..hahaha amin



cut..!



Thursday, February 5, 2009

[ first n last in Pangkor ]

me in pangkor


last week aku ngn member2 UPM aku g Pangkor..ala-ala percutian la..tensen keja kononnya..tensen la sgt...well aku pun xpernah g bercuti ngn kawan2 lagi semenajak keja..so aku join je la..excited gile nk p..si yda (yang betopi putih ala2 artis glamor tu ) katanya dah siap seminggu awal...!! wow kalu ajak g bercuti ke London tak tau la.agknya tahun ni nk p tahun lepas dah siap hahaha


disebabkan umah aku jauh dr umah diaorang..meeting untuk g pangkor aku tak join..! coi..!!
pelbagai AJK percutian ditubuhkan..oleh kerana aku takde, so xde la jawatan untuk aku..bile masing-masing dah ada jawatan...so aku pun melantik diri aku sbg AJK kecantikan??..hahaha ok la tu..sbb aku memang cantik pon...keh keh keh..aku tak kata, tp orang lain yang ngata-ngata aku cantik...jahat mulut diaorang kan..tak kisah la..=p kata orang 'ORANG CANTIK NI SELALU KENA FITNAH' eee sian geng2 yang muka macam CT Nurhaliza..asyik kena fitnah je..

dari dalam keta, tempat makan, R n R sampai atas bot nk p Pangkor, bebudak ni asyik nak ambik gambar je..fotografenye biasa la..si TAJUL..gambr dia pun jd kureng sbb asyik jd jurufoto je..belum sampai pangkor lagi dah berpuluh2 keping gambar ..boleh tak..?? oleh kerana semua suka nak ambik gambar...aku ketegorikan semuanya yang g pangkor ni perasan cantek..hahaha. tapi memang cantik pun tengok la budak yg pakai baju putih tu..hihi...nasib baik la si Tajul ni beli memory card lebih skit...8G lagi..memang memahami la si Tajul ni siap beli lense sbb nk ambik gambar kitaorang atas banana boat..opss!! sensitif la sebut permainan tu..!


antara aktiviti yang kitaorang lakukan kat pangkor walaupun sekejap..main buaian kat pantai..ala2 buai laju-laju sampai pokok ru,apa dalam baju..sendiri yang tahu..hahah nk kawin ngn anak raja la konon..




berpeluang gak g mandi kolam kat chalet kitaorang..nama chalet kitaorang Anjungan..(gambar chalet tak akan disiarkan..aku tak akan bg publisiti free kat diaorg..) kalu korang g pangkor. tak payah la dok chalet tu..memang la cantik dan selesa tapi...chalet tu banyak POLISI..silap2 kolam renang yang korang nk masuk tu kena berbaris ambik nombor plk..tak boleh masuk ramai2 nanti pecah kolam diaorang... and lgpun bilik air chalet dia western sgt...orang luar lehh tgk korang buat pe time korang mandi...eee xsesuai...


geng-geng wanita plk sibuk nak belajar berenang ngn aku...aku pun ajar walaupun sebenarnya aku pun tak reti nk ajar berenang.. hahah.tapi aku reti berenang k...si yus kata dia tak reti nk apungkan diri..tp bila lawan tahan nafas dlm air selamba je dia terapung...boleh?? hangin je aku..


gambar2 pose berangan aku pun bnyak gak...berangan ala-ala hero remaja la..korang nk kata berangan ke, apa ke.... ''ADA AKU KESAH..!!" hahaha






so Pangkor ni first time and the last time aku p sana..malas nk p sana dah..walaupun best..tapi aku tak nak p dah
lgpon buat pe tempat yg sama kan..
terengganu..wait ok
i'll be there..hahah

cut..!!

Tuesday, February 3, 2009

[ pangkor jadi pengkok ]


di kala keseronokan bercuti di pangkor member aku bernama RUBY patah tulang di bahagian celah peha...sebabnya main BANANA BOAT...?? pelik tak.. orang kat pangkor tu kata...terkacau kawasan orang bunian...ye ke? sbb dah ada kes berlaku tempat yg sama n sbb naik banana boat gak...uuuuuu serammm...


di pendekkan citer klinik kat Pangkor suruh g spital Manjung untuk rawatan lanjut..

so percutian di pangkor dibatalkan..semua kena g spital Manjong bagi support kat RUBY


Ruby kena jalani operation n nak masukkan skru pada tulang yang patah tu..scary nya.. dan kalau tak jalani operation dalam 24 jam accident tu.. dia akan cacat or LUMPUH..!! giler la..Lumpuh sebab naik Banana Boat je..tak berbaloi langsung...



peralatan apa yang akan digunakan oleh kumpulan doktor operation, kami tak tahu,mungkin kah yang ni ..


atau mungkin kah SPANAR ni yang akan digunakan oleh doktor utk ketatkan skru kat kaki Ruby?? uuu besarnya..takut..Ruby kata dalam keadaan stonenya dia..masa operation tu, ada doktor guna tukul...eee ganaz2 kalah orang nk buat rumah...
*********************************************************************************
ruby di masukkan kan di wad pembedahan tepat jam 3 petang..suasana nye sungguh sayu dan macam drama swasta tau..sbbnya si Ruby menangis..n budak2 pompuan yg lain, yda n yus pun menangis...uuuuuuu..si Along?? the? ati kering..tak nangis pon.hihi


ni plak semasa operation berjalan...kawan2 yang kat luar ni si MATHIR n JIJI sedang ngintai2 kot2 ruby nk kluar dah...Tajul??

yang lain semua resah dan gelisah menunggu...fuh macam drama2 swasta la..ada yg mundar mandir di hadapan wad bedah.. boleh?? Tajul??

daripada malam insiden patah kaki tu smpai dia abis operation..kitaorang tunggu ..sampai saat ruby keluar daripada bilik bedah..ruby mcm lemah je..


bila dah masuk balik wad (ruby ada wad ke...?) dia kesejukkan giler katanya..3 helai selimut pun still sejuk..ish2 risau nya dengar..

dalam kesibukkan sebelum, semasa, selepas operation... ada 2 orang mamat ni..si Aiman n Hisham... berusaha merebut menjadi caring n nk mengambil hati mak Ruby..hahaha ye la pancing mak dulu ..mana tau pasni mak dia berkenan..leh buat menantu.. haha tajul??
tapi kami semuaorang tak berkenan ngn si Hisham...sbb?? kami sendiri je tau..ala lgpun ruby pun tak suka kot..!


dan....seperti drama swasta melayu yang selalunya akan berakhir dengan happy ending...so citer ni pon sama...pas ruby dah selamat operation. ruby kembali tersenyum..dan ramai la budak2 ni dah mula buat lawak bodo..menceriakan suasana.hahaha..

then baru la ada sesi2 fotografi bersama mangsa 'orang bunian' hihi...aku la orang pertama yang ambik pic ngn Ruby..gmbar2 sebelum ni yang kt atas td, semua gambar curi2 yang diambil oleh aku... tajul??


pic aku bersama ruby ..
bawah ni plk wajah2 ceria sahabat-sahabat yang baik yg sentiasa menunggu di HOSPITAL SRI MANJUNG.. .semuanya kusut masai..xcukup tido...yeke?? 'kesian' -kata mak RUBY




setalah semuanya selesai..kami bertolak balik kl tanpa ruby n Yus..yus nk temankan si Ruby samapi dia discharge... fuh penat gile..rasanya macam bercuti di Pangkor selama 1 minggu..pada hal setangah hari pun tak sampai..whatever it is... semua ada hikmah nya..apa hikmahnya?? Tuhan je la yang tahu...


tajul?? eh tajul apa lagi, dah abis citer dah pun tajul apa nye??