[ U FOLLOW ME..]

Monday, December 21, 2009

[ suatu ketika ]


pada satu ketika
aku ada rakan yang galakkan aku menulis

katanya..' teruskan menulis..
aku akan suport..'

tapi ketika ini,
tiada lagi dorongan itu..

dia mula menyepi,
meninggalkan aku tersepi..
membuatkan aku lemah, malas dan benci..

salah aku ke?
kenapa?

tanda soal...

Friday, November 27, 2009

[ bukan kiamat ]



aku baru sahaja selesai nonton filem terhangat tahun ni, '2012'dah lama sangat aku nk tgk tp asyik tak berkesempatan..last2 aku buat keputusantgk sorang2 kat midvalley..senang skit ..nk cari tempat duduk best pn senang..beli online tgk banyak tempat kosang utk single seat..aku dapat seat Bhihi sorry friends..!


org kata citer ni pasal hari kiamat..end of the world.. tu yg aku excited nk tgk..nk tgk cmna la org putih ni akan memesongkan akidah manusia pasal hari kiamattapi lepas tgk, bg aku ni bukan citer pasal hari kiamat..sbb masih ada orang yg hidup termasukla badak air, zirafah, beruang dan sebagainya even anjing pon idup gak..bulan, bintang matahari semua pun tak jatuh..bumi masih lagi ok..cuma keadaan je berubah yg merosakkan kehidupan sekeliannya.
so ni bukan citer kiamat..

btw citer ni memang best..buat aku rasa takut sgt nak mati..aku tak bersedia langsung nk matimmm dan daripada seluruh citer ni dari mula smpai akhir aku pikir satu je, satu je

AKU TAK SANGGUP LANGSUNG KEHILANGAN SEMUA AHLI KELUARGA AKU..EACH ONE OF THEM!!SATU PUN AKU TAK SANGGUP DAN AKU TAK BERSEDIA..DEMI ALLAH AKU TAKUT SANGAT KALU SALAH SATU DARIPDA BILANGAN AHLI KELUARGA AKU BERKURANGAN..DARI MULA CITER AKU ASYIK PIKIR BENDA NI JE..



aku tak dpt bayangkan kalu benda ni berlaku..memang tidak dinafikan pasti akan berlaku,tapi Ya Allah aku tak bersedia..dan tak akan bersedia..tak tahu macammana nak bersedia.sekiranya berlaku..aku tak tahu apa akan berlaku pada diri aku..setiap kali memikirkan benda2 macam ni..bergenang air mata aku..menonton setiap scene yang melibatkan family..dada aku berdegup kencang, menyirap darah aku dan air mata bergenang aku tahan2 kan..


dan setiap kali itulah, aku terus berdoa kepada Allah moga dpanjangkan umur setiap daripada kaum keluarga aku.lalu ku panjangkan doa itu kepada saudara2 sekelianku serta sahabat dan rakan-rakanku..moga dipanjangkan umur kalian..

amin..


Tuesday, November 24, 2009

[ water ]



aritu takde letrik..
kali ni takde air plak..
adeh...

nasib baik bapak aku dah simpan air satu kolah..


[ hitamkeluar ]

malam kelmarin umah aku blackout..!

bosan nak mati, yang ada kat umah, aku n mak bapak aku je..

ingatkan nk main internet guna laptop..tp malangnya..laptop abis bateri la pulak..time2 tu la bateri abis..kalu tak leh layan facebook ke..ym ke..

so malam yang membosankan itu, aku ditemani sebatang lilin yang membakar dirinya utk menerangi aku...dan juga ubat nyamuk..ye la kan, nyamuk time2 blackout ni la diaorang nak berpesta..tambah2 lagi darah aku ni darah yang diidamkan oleh ratu2 nyamuk yang membiak, beranak cucu kat belakang umah aku tu..ada istana besar kat belakang tu..!




terima kasih la kepada ubat nyamuk yang membantu menolong menghalang nyamuk2 tu hinggap kat daging aku yang semakin montok ni..haha..



bosan2 tu aku msg la fariz , ingat nk hilangkan boring aku...sbb dia ni suka balas msg sesapa pun, suka melayan msg..sekali dia tak layan..lagi la bosan..pagi2 buta baru ingt nk balas msg aku..siap gelakkan aku sbb aku tido dlm kegelapan...xpe2

tapi Tuhan tu maha kaya beb..maha agung..semalam umah dia plk xde letrik..PADAN MUKA 3x..mengelejat kepanasan katanya..

dalam keadaan cacing kepanasan tu, ada ati nk berlari sejauh 5Km kat luar rumah dalam keadaan bogel..eee xmalu nak mati...mesti org ingt dia giler...tp bagi anak2 dara area taman umah dia pasti suka tengok..agaknya dah lama diaorang nk tahu ' saiz senjata sakti' dia...uuuuu i like..!!! tapi aku pasti, diaorang mesti hampa dan kecewa..hahaha



masa blackout tu, mlm tu sunyi sgt..bunyi setitik hujan pun dgr..time tu kepala otak aku pikir macam-macam..pikir pasal hidup aku, pasal masa depan aku dan sebagainya..sentimental sgt malam tu..last2 aku tertido.
.




Monday, November 16, 2009

[ MENANTU ND LALALA... ]




Dalam banyak2 artis baru kat Malaysia ni yang aku paling suka sekarang -SHILA OIAM

Memang la tak baru sgt..tp cuma baru2 ni je dia macam diberi spotlight oleh tv kat Malaysia ni..mungkin sbb masih muda dan cantik..


dia ni, AZMEER (Kompeser) penah tilik..yang dia akan glamor selepas Misha Omar glamor..masa seblm Misha glamor..dia tilik Misha ni akan glamor pas Ct nurhaliza..mm jaditukang tilik la plk..

Berbalik pada citer aku tadi, Ntah kenapa aku suka kat Shila ni pun aku tak tahu....maybe sbb dia ni boleh tahan lawa gak la..orangnya tinggi gak aku rasa, pastu dia ni macam lincah..dan ada personality..sore pun best..

Yang menyebabkan aku lebih kagum dengan dia sbb aku rasa dia ni dapat semua A dlm PMR dia dulu-dulu..bab SPM tak tahu la plk..xkecoh2 pun..sure tak ok kot..haha

Xkisah la..aku suka je kat dia..penah jumpa dia kat kafe media prima. Masa tu dia dtg ngn mak dia, mak dia bertudung..maybe dtg ada rakaman program kot..aku ada kat itu sbb aku ada ujibakat penyampai berita tv la konon2nya..tp tak dpt pon..hampeh..panggil je intibiu tapi ambik geng2 ‘diorang’ gak..!baik tak payah..


Tapi yang best nya masa kat kafe tu, kami saling berpandangan ..dub dap dub dap.jantung berdebar..hahaha aku rasa dia pun begitu..kuang2

Lama gak dia pandang kat aku..(dia pandang aku okay..! bukan aku pandang dia..hihi tapi aku pun pandang gak kira kami ) tp kami tak saling bersenyum2 pun..just pandang2 je..tu je leh buat..takkan aku poyo2 nk kasi no phone plk, xpon poyo2 nk autograph..!huh xsesuai2..

Lepas dalam 2-3 minit tu aku tgk dia malu2 then trus kami stop berpandangan n buat hal masing-masing..

Balik je dari media prima tu..aku trus ckp kat kawan aku..kalu aku nk kawin nanti..aku nk kawin ngn shila..

HAHAH gile la..jadi menantu ND LALALA aku..
pastu aku trus berangan time bersanding dgn dia nanti aku ngn shila akan menyanyi !
hah?? **pitam*** &^%$#@

Eh sori ye Suara aku pun sedap apa..kira high note tu leh la skit2..kui kui..


ENUFFFF!!

[ 1000 satu tandatanya ]





AKU MEMANDANG TEPAT PADA NOMBOR YANG TERPAMPANG PADA SEKEPING KERTAS BERSIH YANG DIWADAHKAN KEPADAKU. SEKIAN LAMA MENANTI KEDATANGAN KERTAS BERNOMBOR –NOMBOR TIGA, TUJUH DAN SEMBILAN, AKHIRNYA IANYA HADIR MENGIKUT PERANCANGAN DAN ATURAN HIDUPKU.

AKU PERCAYA DENGAN SEGALA YANG DIRANCANGNYA…DENGAN APA YANG DITENTUKANNYA..
APA YANG DIBERI DAN APA PULA DIHALANG..APA PULA YANG BAIK DAN APA PULA YANG MALANG MALAH AKU JUGA HAIRAN, KENAPA KEDATANGANNYA PADA MASA-MASA TERTENTU?

DULU AKU SERING SAJA MEMPERSOALKAN, MENGAPA IA TIDAK BERLAKU PADA AKU, KENAPA SUSAH SANGAT UNTUK BERLAKU..DAN KENAPA LAMBAT SANGAT BERLAKU..
SATU KETIKA DULU AKU JUGA PENAH MEMPERSOALKAN KENAPA TIDAK AKU YANG DIPILIH, DAN KENAPA PULA SUSAH SANGAT MEMILIH AKU...

BUKAN MERUNGUT, JAUH SEKALI BERANG DENGAN KETETAPAN,
CUMA KADANGKALA TERDETIK DIHATI KENAPA IA TIDAK BERLAKU KEPADA AKU..? APA PERMAIANANNYA DISEBALIK SEMUA INI..
TAPI SEKARANG..
AKU SUDAH MENGERTI..

BAGI AKU SETIAP KEJADIAN YANG BERLAKU ADA PERKARA TERSEMBUNYI..PENUH HIKMAH DAN KETENTUAN..MEMBUATKAN AKU KINI MENGERTI..

MENOLEH KEBELAKANG, MENGIMBAS SEMULA, KENANG KEMBALI TITIK-TITIK PEJALANAN HIDUPKU MEMBUAT KAN AKU HARI INI TERSENYUM,
TERSENYUM TANDA FAHAM DENGAN APA YANG DIAGENDAKAN KEPADA AKU SELAMA INI..
AKU SENYUM LAGI, TATKALA MEMIKIRKAN URUSANKU DIPERMUDAHKAN DAN DI SUSUN DENGAN BAIK OLEHNYA..AKU SENYUM

KATA ORANG KEPADAKU, APA LAGI YANG KAU MAHU KAU MINTALAH, KAU RINTIHLAH, KAU UNGKAPANKANLAH BERKALI-KALI, DAN JANGAN KAU SESEKALI RASA JEMU..
KERANA DIA SUKA KAU BERKATA-KATA DENGANNYA, SUKA MELIHAT KAU MERAYU IKHLAS, SUKA DENGAN TANGISAN PENGHARAPAN KAU.. KERANA JANJINYA KEPADA KITA…..

‘SEKALI KAU RAPAT PADAKU SERIBU LANGKAH KU RAPAT PADAMU..’

NOKTAH




Nota kaki: Eee..bila baca2 balik..ayat bunga2 la plk..membacanya berkali2 membuat aku tak selesa haha..sori la

Sunday, November 1, 2009

[ geng BAS SEKOLAH ]

kad raya dibuat time raya puasa..
tapi raya haji pun ok la kot..
Selamat Menyambut Hari Raya Korban ye...


[ aku kembali the movie ;p ]







__________________________________
BAB 2


aku jugak lupa nk tulis pasal raya aku tahun ni..nampak macam tak meriah tapi ok la. walaupun berhari raya 2 hari je...aku rasa ok lasbb family aku buat open house pada hari raya kedua..ramai la org dtg nk beraya.. tak kurang yg dtg sbb nk makan satay.!nyum2 sedap weh..(telan air liur ye)


dalam sibuk2 ramai nk dtg tu, kita orang tak sempat pun nk ambik gmbar 'studio' raya macam tahun2 sebelum ni..ye la raya tahun ni keluarga bertambah lagi dua org. satu anak sedara satu lagi abag ipar..ceh rugi la jugak..
plk tu tahun ni smeua org ada..tpi gmbar xde.
yang ada gmbar geng2 budak kecik je..sbb suka sgt nk ambik gmbar.

ni gmbar mlm raya..main bunga api dan mercun..


ni ketua geng mercun..

pagi raya..semua bersiap2 la konon nya..ni plak gmbar aku n geng budak2 ni outdoor photoshoot time open house..hihii.geng2 mak budak semua tgh sibuk layan tetamu sbgnya..



part yang paling best, kawan2 lama aku time aku dgn diaorang bersongkok ke sekolah datang..

hihi...dulu yang laki ni semua imam masjid seri perak..!
kalau mak mertua tau dari dulu dah ambik buat menantu..! haha
bersembang2 dgn diaorang rasa macam lain macam je.
ye la dulu sembang benda2 mengarunt yang tak matang..
sekarang dah matang..semua macho2 dah sekrang.
yang penting semua kawan2 aku berjaya..! bangga ustaz aziz (warden asrama yang ditakuti) haha..


kawan2 aku ada yang dah jadi lawyer, ptd, pegawai2 kerajaan, cikgu yang bergaji besar, engineer, tentera udara, dan sbgnya..aku?? jadi reporter pun ok la..cita2 aku nk jadi penyampai berita tv belum tercapai lagi.

jadi pembaca berita kat webtv pun ok la kan. world level..!

hihi ni gmbar kengkawan aku yang aku maksudkan..ada yg dah kawin!! siap bwak anak lg...
tak kurang yang akan menamatkan zaman bujangtahun dpn..tetttttttttt

mm aku? rilek la..awal lagi..kengkawan pompuan pun ramai yg tak kawin lagi.aku keja pun lambat pe...



maintain gmbar studio..poyo!

mm pa lagiaku lupa la plk apa lagi citer best..
sbb semua xsempat nk tulis..pasal birthday pazi, bukak posa, raya, pariz bertunang, nani dah ada bf,open house amelia n sbgainya..k la pas ni aku akan terus kan bercerita pasal aku..
best ke tak best xkisah la...


Monday, July 27, 2009

[ kekadang kita punyai masa..kekadang kita tidak ]


menonton siri Nur Kasih di Tv3 kekadang buat aku terpikir dan tersentuh..

tersentuh kerna jalan cerita ?..tersentuh kerna pembawakan watak atau..tersentuh kerna kelalaian aku..?

aku sendiri tak tahu..

lalu membuatkan aku terfikir..

kekadang aku ada masa menjadi seorang baik..tidak lalai
malah tunduk merintih, menangih, mengadu dan sebagainya..kekadang aku tidak..

kekadang aku faham, aku akur, aku terima, aku pasrah dan redha pada semua kesudahan..kekadang aku tidak..

kekadang pula aku rasa aku cukup semua, bersedia semua, lengkap semua, tapi kekadang tidak..masih memerlukan, masih tercari-cari..masih ternanti-nanti..

kekadang aku rasa aku punyai masa, mengatur semua perjalanan hidup, merancang kehendak dan keperluan..kekadang aku rasa aku tidak ...

dan kekadang aku tahu semua itu salah, tidak benar, palsu dan dusta...kekadang aku tak pula merasainya...

tetapi kenapa? kenapa sampai sekarang masih ada tidak..
sedangkan aku tahu semuanya itu adalah YA...

memang aku tahu...

tapi bila..?

tapi sampai bila..?

aku sendiri menanti jawapannya..

Wednesday, June 3, 2009

[ hari BAPA ]

ada org panggil ayah, ada manusia panggil daddy, ada si manja gelar papa, ada yang lain panggil walid, ada jugak panggil abah..tapi aku panggil 'PAK' hihi..

Thursday, May 14, 2009

[ what do you think? ]


WHICH ONE WORTH IT?


The LG Arena is the latest handset to stand up to the iPhone 3G. Has LG pulled off a decent alternative to Apple's wonder phone?

Look & Feel

The LG Arena phone measures 105.9 x 55.3 x 11.95mm,
Compared to the iPhone 3G's 115.5 x 62.1mm x 9.9mm
Screen

The LG Arena features a three-inch (diagonal) colour WVGA touchscreen sporting 480 x 800 resolution (like the
Toshiba TG01). That's a rather interesting 3:5 (or 5:3) aspect ratio compared to the iPhone's 320 x 480 (2:3 / 3:2) aspect ratio. Neither offers "true" widescreen TV format.

The LG Arena's screen appears to be much glossier than that of the iPhone (not sure if this is the glass or the underlying display itself) which means on bright, sunny days it can be more difficult to use.

Camera

The LG Arena has a 5-megapixel camera with Schneider-Kreuznach optics, auto focus, LED flash and image stabilisation.
The Arena will also shoot video at 720x480/30fps and QVGA at 120fps, plus it has a secondary camera for
video calls.
The iPhone 3G, by contrast, still has its paltry 2-megapixel bog-standard camera. No video capture.

the Arena's photo quality, even though on the surface it trumps the iPhone's specs and should be good. Then again, the iPhone is no great contender for camera of the year either.

Multimedia

Information about what multimedia the LG handset supports is fairly scarce, though we do know that it features Dolby Mobile audio for those times when you need to annoy everyone by playing music through the phone's built-in speakers.
There's no reason to doubt that it'll handle any less music and video formats than other LG multimedia phones.
It has a built-in FM radio.

The iPhone 3G handles MP3, AAC, MPEG4. No radio.
Navigation

Both phones have a built-in GPS unit with A-GPS and make use of this via Google Maps.
The iPhone 3G also allows third-party applications access to GPS data.
Communications
Both phones operate on 3G networks and have built in Wi-Fi.
The LG Arena has full Bluetooth 2.1 and A2DP support -
the iPhone 3G will get this with the
3.0 software upgrade this summer.

The Arena has integrated instant messaging, SMS and MMS, while the iPhone lacks MMS and requires third party applications for IM. (MMS coming this summer).

Web Browsing

The iPhone uses the Safari browser
The Arena uses the Teleco Q7/Full Browser.

Storage

The LG Arena has an 8GB of internal memory plus the ability to add up to 16GB on microSD storage.
The iPhone 3G has a fixed 8GB or 16GB internal memory.

Sensors

Both phones have an accelerometer built in, for such tasks a being able to turn the phone to reorient video/photos/menus etc.
The iPhone has a proximity sensor.

Applications

The iPhone allows a range of Apple-approved third-party applications to run. It's not clear whether applications can be added to the LG Arena, though this doesn't seem to be mentioned as a feature.
Colour
The iPhone Black or White
The LG Arena Black or Silver

Pricing

The iPhone is Almost 3 thousand plus plus
The LG Arena Almost 2 thousand


Monday, May 11, 2009

[ menurun..? ]

'prestasi keja ko semakin menurun la..'



ye ke? aku xrasa mcm tu pun..tapi bila ada org ckp macm tu baru aku perasaan mmg ada skit trun la. aku pun tak tau kenapa.mungkin sbb dah mula bosan plk..ke aku jadi semakin pemalas?



bila malas buat keja pon ala kadar je. tp kenapa? aku pon tau knp?

Sunday, May 10, 2009

[ HERO baru muncul...]

ni la dia hero baru yang muncul tu..
ni anak sedara aku yg baru yang ke empat
selepas 3 org semua nya pompuan..akhirnya dapt gak lelaki..
namanya AKIL.!! nama penuh xtau la lagi..

kes nya sama la ngan adik beradik aku..lepas 3 orang pompuan..baru la lahir aku..mak dia pun macam happy je..sbb dah lama nk anak laki katanya.lagipun katanya nama akil tu dah pilih dari dulu lagi..mm ntah2 time bercinta dulu kot..

"yang yang..pas kita kawin..dapat anak laki, i nk namakan AKIL la.. leh tak yang?"

hahaha..

baby kalu baru lahir..memang la keja dia tidor n nangis je..bile dia bukak mata je trus aku snap..lepas snap dia tido balik..nak tgk dia senyum pun susah skit..ye la baru 2 hari lahir..so xsabar aku nk tgk dia besar skit..baru best !!

hah..teror x aku dukung baby..? berkat pengalaman membela 3 orang anak sedara n 1 orang adik sendiri ...hihi dah lama practise dah..cuma belum berkemampuan nk ada sendiri punya je..haha ye la xkawin lagi..

so AKIL.., cepat skit besar..jadi pemain bola sepak.!! eh ok ke jd pemain bola sepak?..jadi macam UNCLE je la ye..baik ati, pandai, ensem, bergaya, peramah, amanah, berjaya, cekal, cemerlang, dedikasi, efisien, fitrah, jujur, kasih, iklhas dan sbgnya yang baik2 la..keh keh keh!!


uwek...!

Thursday, April 23, 2009

[ panggilan PAGI ]

TIDO AKU PAGI INI DIKEJUTKAN DENGAN PANGGILAN DARI MEDIA PRIMA
KATANYA SURUH AKU DTG 2ND INTIBIU PEMBACA BERITA..4 MEI NI
BILA AKU TNYA UTK TV MANA, DIA KATA... 'NTV7 KOT'..KOT??
LA SEBELUM NI KATA TV3, PASTU TV9, NI NTV7 PLAK..
EMM XKISAH LA..JANJI JANGAN 8TV SUDAH..!! XRETI LA PLK CKP CINA..

Tuesday, April 21, 2009

[ GENTING yang genting ]

Last Sunday plk aku g genting highland sbb n hantar adik aku si hawa tu g kursus GEMS [ Graduates Employibility Management Scheme] kat Genting View..



Nak jadi citer bapak, mak, adik aku yg tadika tu pun join g genting. saja jalan2 katanya..kakak sulong aku n family dia pon ikut..saja la kan ari ahad dok umah pon buat pe..

Dipendek kan citer..dari batang kali nak naik genting tu..keta bapak aku tu dah mula panas ok..tempreture dia naik tinggi..tetiba keta bapak aku trus mati kat tgh2 jalan masa nk panjat bukit tu..




adik aku yg tadika tu apa lagi..terus terkejut and menangis2 peluk mak aku..muka dia time tu kelakar gile..dada dia berdegup kencang. Xtau la kenapa dia jd takut sgt..dia menangis tak keluar suara smbil kesat2 air mata..hahaha

Keta2 belakang aku plk semua pakat dok hon! Perlu ke. Ko ingt bapak aku saja2 ke nk berenti kat tgh2 jalan ke..?ingat org bodoh sgt macam tu ke..sure la ada problem..bodo.!!


Korang tak tau bpk aku tu..kalu bab2 mengelak dari excident ni memang dia terror..kalu boleh keta dia skit pun dia taknk calar..ni plk nk saja2 nk buat berlanggar ..huh

Pas dah 2 kali enjin mati, bapak aku pon brenti kat tepi jalan2 betul2 tepi roundabout nk naik genting tu..adik aku yg nangis tu terus keluar keta…bediri kat tepi jalan tu smbil tahan air mata..





Last2 dia nangis sekali lagi..hahaha nangis je keja dia..takut apa ntah..


Pastu bapak aku ni ingat nya nak la pujuk adik aku ni supaya jgn takut n nangis..baru je dia nk mencangkung [ sbb adik aku tu rendah ] tetiba seluar dia meretas..terkoyak kat bontot!!





Hahaha kelakar giler..tgh2 serius nk pujuk adik aku, terus kitaorg tergelak besar..koyak kat sluar dia pun besar gila..hahaha..jgn beli sluar brand GMV ok..


Pastu hero filem melayu pun dtg bersama heroin yang membuyut 8 bulan..
dtg bersama 3 bala tenteranya..menaiki VIOS itam !!..





Apa nk buat ? tunggu sejuk je la..ada cina baik ati tolong sejukkan..



Pas dah sejuk kami kembali mendaki bersama barang n penumpang yg masing2 berat nya boleh tahan ..ingt genting view tu kat atas..kami pun terus naik menuju ke puncak ok!!


Last2 tak jumpa pun..

alih2 keta bapak aku kembali panas n mati enjin betoi2 kat depan kaunter masuk kota keriangan!! Uweee..bapak aku daripada smart2 baju masuk dlm, terus baju kat luar… [ cover sluar koyak takut nmpak spentot..!! haha]






Brenti betul2 tempat yg takleh parking


Adik aku yg tadi nangis..kembali gembira pas aku belikan pelekat yg dia nk yang ada gliters2 ..girl girl sgt!!

Nk tggu sejuk lambt sgt ..last2 abg ipar ak u yg antar adik aku tu..rupa2 nya genting view tu kat belah bawah lagi drp tempat pertama keta bapak aku mati tu.


HAMPEh.kalu tau tadi sure tak naik atas..